Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
bijzondere biologische gewasbescherming

Hond speurt snuitkever op bij NatureFresh Farms

In de herfst van 2016 bezorgde de uitbraak van een plaag de paprikatelers in de regio Leamington grote kopzorgen. De paprikasnuitkever (Anthonomus Eugenii) is een onconventionele plaag die niet met een gewoon geïntegreerd plaagbestrijdingssysteem (IPM) kan worden bestreden en niet door mensen kan worden ontdekt, waardoor het bijna onmogelijk in een vroeg stadium te identificeren is. Als de plaag zich verspreidt, betekent dit in feite de doodstraf voor het gewas omdat er geen nuttige insecten zijn die sterk genoeg zijn om het te bestrijden en besproeiing met gewasbescherming de insecten alleen maar irriteert en ze ertoe aanzet om zich verder voor te planten.

Cam Lyons, van de afdeling R&D en IPM-technicus bij NatureFresh Farms, ging op zoek naar de oplossing die er volgens hem moest zijn. "Honden zijn heel intelligente dieren. Veel honden worden getraind om geuren te herkennen die verband houden met drugs of bommen, dus leek het mogelijk om een hond te trainen om de paprikasnuitkever op te sporen."



Na veel onderzoek adopteerde NatureFresh Farms Chili, een 15-jarige vrouwelijke Belgische herder die als speurhond gefokt is. Chili onderging acht weken training en werd gecertificeerd door The American Working Dog Association, die verifieerde dat Chili de eerste hond was die gecertificeerd was voor plaagverwante geurdetectie op een teeltbedrijf. Deze certificering maakt het ook mogelijk voor Chili om zonder zorgen om de voedselveiligheid op een teeltbedrijf te werken.



Chili werkt met Tina Heide, een IPM specialist en haar hondengeleider. Het duo brengt de dagen door met het onderzoeken van de omtrek van de kassen, de binnenpaden, in de vrachtwagens en bij verpakkingslijnen. Chili's dag bevat vele pauzes om ervoor te zorgen dat ze niet te warm of moe wordt. Wanneer Chili de geur van de paprikasnuitkever oppikt, zal ze gaan zitten en staren naar de verdachte plek. Hierdoor kunnen NatureFresh vestigingen alle risicovolle gebieden isoleren om het risico te beperken. Nu er geen paprikasnuitkever aanwezig is, heeft Tina de plaag in plastic containers in de kas verstopt zodat Chili ernaar kan zoeken. "Voor Chili is het verstoppertje spelen. Het werk is eigenlijk een spel voor haar en ze vindt het leuk," zegt Tina. 



"Om verder te groeien, is het belangrijk om nieuwe strategieën te ontwikkelen en verder te kijken dan de conventionele methodes. We sporen ons team aan om vernieuwend te denken en eventuele ideeën te testen. Geen idee is ons te gek," volgens eigenaar en CEO Peter Quiring. Het innovatieve idee om een hond te gebruiken om plaaguitbraken te voorkomen, blijkt een succes te zijn.

Voor meer informatie:
NatureFresh Farms
www.naturefresh.ca
Publicatiedatum: