Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Praktijktesten van asperge-oogstrobot in 2018

Het Westerbeekse bedrijf AvL Motion heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een compacte, selectieve oogstrobot voor asperges. In de zomer van 2017 is er voor het eerst succesvol getest met een volwaardig prototype. De ontwikkeling van de robot bevindt zich nu in de fase van doorontwikkeling. Bij de start van het aspergeseizoen 2018 wordt de robot nogmaals grondig getest. De planning is dat daarna de robot breed in de markt wordt gezet en in werking te zien zal zijn op onder andere de Nederlandse en Duitse aspergevelden.



Techniek
Door moderne technieken rijdt de oogstmachine met constante snelheid door terwijl de asperges worden geoogst zonder de asperges te beschadigen, claimt het bedrijf. Nadat nauwkeurig de locatie van de asperge is bepaald, snijdt een oogstmodule de asperge op de juiste lengte af. Deze wordt vervolgens door grijpers uit de aarde gehaald. Eén oogsthandeling duurt op deze manier maar een fractie van de tijd van een traditionele oogsthandeling. 

Minder inzet van seizoenarbeiders
De oogstrobot biedt een oplossing voor de toenemende schaarste op de arbeidsmarkt voor seizoenarbeiders. De machine werkt de klok rond. Van iedere acht uur wordt gemiddeld één uur besteed aan het afhalen van de asperges en het keren van de machine aan het einde van de rij. De machine wordt bediend door slechts één persoon. Daarmee kan per seizoen de inzet van circa 27 arbeidskrachten worden bespaard. De personele inzet die gebruikelijk is op een perceel van 15 hectare. 
Ook levert de oogstrobot een administratieve lastenverlichting bij de inzet van arbeidsmigranten.

Compact
Veel aspergepercelen in Nederland hebben een korte kopakker. Omdat gebruiksvriendelijkheid een vereiste is, moet de machine dus compact zijn om makkelijk te kunnen keren. Een andere reden om het design zo compact mogelijk te houden, is het vervoer tussen verschillende percelen. Dat vervoer wordt gedaan met behulp van de meegeleverde en custom-made aanhangwagen. Dezelfde wagen waarmee (als er een onderhoudscontract wordt afgesloten) de machine aan het einde van ieder seizoen wordt opgehaald voor een onderhoudsbeurt. 

Weinig kans op stilstand
Het uitgangspunt is geweest om een functionele machine te ontwikkelen en gevoelige hightech besturingstechniek zoveel mogelijk uit te sluiten. Daarin bevat de robot relatief weinig besturingstechniek en draait het vooral om de mechanica. De kans op stilstand door bijvoorbeeld wind, wisselende temperaturen en andere klimaatinvloeden wordt hierdoor geminimaliseerd. Dit is om een eventuele mechanische storing (in verhouding tot een softwarestoring) sneller te verhelpen, waardoor er tijdens de toch al beperkte oogsttijd maximaal rendement uit de machine wordt gehaald. Voortdurende checks zorgen ervoor dat de machine kan blijven oogsten. Als er een sensor uitvalt, draait de machine door op een back-up-sensor, maar gaat er wel een maintenance lamp branden om duidelijk te maken dat er mogelijk service is vereist. 

Voor meer informatie:


Publicatiedatum: