Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse tomatenprijs uit zomerdal

In september werd er in Europa 21% meer betaald voor een kilo tomaten dan dat er de afgelopen 5 jaar gemiddeld voor werd neergeteld. Voor de Nederlandse tomaten valt vooral het sterke prijsherstel op ten opzichte van augustus. De prijs van tomaten lag maar liefst 55% hoger dan in de zomermaand. De cijfers zijn afkomstig van de Europese Unie.

Bijna het hele jaar ligt de Europese kiloprijs van de vruchten al hoger dan de afgelopen jaren. Doordat in Nederland het areaal snack- en snoeptomaten de laatste jaren flink stijgt, zou de gemiddelde prijs voor een kilo tomaten hier ook jaar na jaar moeten stijgen. In de export naar Duitsland is dit al te zien: het land geeft meer geld uit aan Nederlandse tomaten, maar krijgt daar niet evenredig veel meer kilo's voor.


Klik hier voor een vergroting.


Flut sinds mei
Vanaf mei echter lag de prijs van Nederlandse tomaten flink lager dan het langjarige gemiddelde. Mei, juni, juli en ook augustus waren voor de gemiddelde prijs niet best. Pas vorige maand is dit bijgetrokken. De prijs voor tomaten trekt over het algemeen halverwege augustus aan en blijft in september rond de 70 euro/100kg schommelen. Dit jaar werd erin augustus echter slechts 44 euro/100 kg betaald - tegenover een gemiddelde van 59 euro en vorig jaar zelfs een aangename piek van 66 euro.

De EU laat verder zien dat droogte in Italiƫ en Spanje nog steeds een belangrijke rol speelt net als hitte in Oost-Europa. In de Baltische staten en Scandinaviƫ is regenval een probleem.

Bekijk hier het hele dashboard


Publicatiedatum: