Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geert Colbers van Gubbels Siberië:

“Ids RZ is grof en snel”

Nieuwkomer Ids RZ (35-1090 RZ) moet zich het komende debuutjaar onderscheiden van de andere rode paprikarassen. Uit de proeven blijkt in ieder geval een hoge kwaliteit en een prima productie. De meerwaarde is zijn jaarrond uniforme grofheid; ook richting het najaar houden de vruchten hun gewicht en vorm goed vast.



Ids valt op. De vruchten zijn iets korter en ronder dan de meeste Rijk Zwaan-rassen. Het advies is dan ook om wat tempo te houden. Ook het gewas verschilt. De planten zijn wat langer, open en zeer overzichtelijk. De zetting verloopt redelijk makkelijk in donkere maanden als januari en februari. Gedurende deze periode kan het beste een niet te lage nachttemperatuur aangehouden worden. De temperatuur kort op 16 ºC zetten is niet erg, mits het etmaal behouden blijft. Afhankelijk van het licht kan de etmaaltemperatuur beter niet onder 19 ºC komen.

Stabiele kwaliteit en grofheid
Ids produceert het gehele jaar grove paprika's met een wat rondere vruchtvorm. De kwaliteit op zowel vorm, kleur als houdbaarheid is uitstekend. Afgelopen seizoen stonden er verschillende proeven op zowel 2-, 3-, als 4-stengelsystemen. Bij een 2-stengelsysteem adviseren we een wat generatievere sturing dan op een 4-stengelsysteem, maar dit moge duidelijk zijn. Qua watergift en EC-gift zijn weinig verschillen ontdekt. Wel is het zo dat Ids, net als de meeste Rijk Zwaan-rassen, bij de meest extreme omstandigheden graag een ruime watergift krijgt.

"Ids RZ is grof en snel"
De proef met Ids RZ groeit netjes mee met hoofdras Redline RZ. Teeltmanager Geert Colbers ziet vooral in de grofheid en productie een meerwaarde. "Daarnaast valt de vruchtvorm op. Ids sluit onderaan wat spits in een punt. Daardoor ontstaat er minder snel een 'gaatje' en neemt de kans op binnenrot af."



De 9 hectare nieuwbouw in Maasbree was wat later klaar dan gepland, en dus plantte Gubbels de paprika's pas 1 februari (zaai 5 december). Naast Redline kozen de ondernemers voor proeven met onder meer Hein RZ, Keessie RZ en nieuwkomer Ids. Colbers: "We telen met een 4-stengelsysteem en een dichtheid van 7,2 stengels/m². Met een gematigd generatief teeltregime kregen we alle gewassen mooi in balans. Dat komt mede door ons diffuse kasdek (Vetrasol 40% Haze met dubbele AR-coating). De grofheid van Ids overstijgt die van de andere proeven. Ook is hij wat sneller. De kleur is wel wat flets, vind ik. Laatst heeft Ids meegedaan met een houdbaarheidsproef en de uitkomst was goed. De productie kunnen we helaas hier niet meten, maar vooralsnog tonen de proeftuinen in België heel goede cijfers. Een ras met potentie dus."

35-1090 RZ heet voortaan Ids RZ
Het nieuwe rode paprikaras 35-1090 RZ gaat voortaan door het leven als Ids RZ. Rijk Zwaan vernoemt het ras hiermee naar de schaatser Ids Hylke Postma. Deze langebaanschaatser van 1,90 meter debuteerde bij de junioren in 1993 en behaalde daar meteen een zilveren medaille tijdens het WK in het Italiaanse Baselga di Pine. In 1998 werd hij niet alleen wereldkampioen allround, maar won ook goud op de 1.000 meter in Nagano tijdens de Olympische winterspelen.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com
Publicatiedatum: