Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Oosterom van Kwekerij Lijntje in Moerkapelle:

"Betere glans en smaak"

Na ruim 10 jaar Arvento RZ geteeld te hebben, moest Rob Oosterom naar eigen zeggen wel even wennen aan 72-397 RZ. De 2 rassen liggen qua prestaties niet ver uit elkaar, maar het gewastype is best verschillend. Met een proef van 600 m² houdt de teler de nieuwkomer nauwlettend in de gaten. Een kansrijke opvolger van zijn hoofdras? Misschien wel, vertelt hij.



Een bezoek aan het Trial Center Tomato wekte Oosteroms interesse in 72-397 RZ. "Wat ik zag was positief: een vrij generatieve plant met een goede productie. Ook de kwaliteit was naar behoren. Dit ras wilden we zeker wel beproeven." Op 15 december plantte het bedrijf daarom 5 paden met de nieuwkomer. "In overleg met Rijk Zwaan kozen we voor 2 verschillende onderstammen, de ene nog vegetatiever dan de andere. Bij nader inzien was dat niet nodig geweest. Bij ons op het bedrijf blijkt 72-397 RZ niet schraal, maar juist een groeikrachtige plant met een vol gewas. We hebben het nog nooit gedaan, maar ik heb overwogen om zelfs een blaadje uit de kop te halen."

Flexibele plant
"Waar dat verschil vandaan komt, weet ik niet. Misschien omdat wij een plantdichtheid van 3,6 planten/m² hanteren en het Trial Center 3,3. Feit is dat dit nummer vegetatiever toont dan Arvento. En de bladeren staan sneller omhoog. Daar zijn we nu aan gewend. We weten: ook al lijkt de plant wat zwak, 72-397 RZ blijft aan zijn vruchten trekken en maakt ze netjes af. Ook tijdens de hete periode waren de zettingen beter dan bij Arvento. Begin augustus bedraagt de plantbelasting bij beide rassen 185 tot 190 vruchten/m². Het vruchtgewicht van de nieuwkomer ligt nu een kleine 4 gram lager. In het voorjaar was dat trouwens net andersom, toen was de proef grover. De productie ligt 1,5 kilo per meter voor op het hoofdras. En de plant zelf is meer flexibel, dat maakt het indraaien weer gemakkelijk."

Aan het einde van de zomer staat 72-397 RZ er krachtig bij. "We zijn erg benieuwd naar het najaar, want dit ras heeft zeker potentie. En ik denk dat, indien apart gestuurd, de productiecijfers best omhoog kunnen. Dat zou dan de doorslag kunnen geven."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com
Publicatiedatum: