Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Finse Green Automation Export opent Amerikaanse vestiging

Van Finland tot aan Fiji en van Brazilië tot Baku. Efficiënt en duurzaam streekgroenten telen wordt nu overal ter wereld belangrijk gevonden. Vooral in Noord-Amerika. Daarom verhoogt hydrocultuurgoten specialist Green Automation Export de aandacht voor deze overzeese markt met een nieuw filiaal in de VS.

Green Automation verkoopt zijn geautomatiseerde hydrocultuur gootsystemen al lang. In eerdere artikelen op HortiDaily is het verhaal verteld over het systeem dat door de Finse familie Rapila is uitgevonden. Met behulp van slimme automatisering trokken ze onze aandacht met een gootsysteem waarmee een productie van 900 kroppen sla per vierkante meter mogelijk is met slechts 4 werknemers per hectare. 

Na verschillende upgrades en het installeren van diverse systemen voor commercieel gebruik in heel Europa wint het bedrijf nu terrein in de VS. Voorloper in daktelen in New York, Gotham Greens, was het de eerste om het GA-systeem voor hun activiteiten in New York en Chicago in te zetten. Vorig jaar zijn het in Massachusetts gevestigde Little Leaf Farms en het in New Hampshire gelegen Lēf Farms begonnen hun sla met het GA-systeem in hun kassen te produceren.



Green Automation richtte in Florida een Amerikaanse tak van het bedrijf op: Green Automation Americas. Medeoprichter en CEO van Green Automation in Finland, Tero Rapila, vond het belangrijk dat ze in de VS in plaats van door een agent door een eigen bedrijf werden vertegenwoordigd. 

"Agenten vertegenwoordigen meestal meerdere bedrijven uit verschillende sectoren, dus hebben ze geen tijd om zich te richten op het volledig begrijpen van geautomatiseerde en complexe systemen. Om onze klanten zo goed mogelijk te helpen, hadden we dus onze eigen dochteronderneming nodig. En we zijn ons team nu aan het uitbreiden, enerzijds als gevolg van nieuwe projecten, anderzijds om de dienstverlening voor bestaande klanten te verbeteren." Patrik Borenius, president van Green Automation Americas: "We verwachten de komende jaren de grootste groei te zien in de VS als gevolg van een paar mega-trends."

"Aan de ene kant is er de groeiende vraag naar vers, gezond, lokaal geteeld voedsel dat vrij is van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast is het vinden van werkkrachten in de agrarische sector steeds moeilijker. Verder is water voor vollegrondstelers aan de Amerikaanse westkust toenemend een moeilijke factor. Ten slotte is er veel interesse en dus financiering mogelijk in de VS voor innovatieve agrarisch-technische systemen. Al deze factoren maken een efficiënte en geautomatiseerde slaproductie met NFT-hydrocultuur in een moderne kas een aantrekkelijke oplossing."


Tero Rapila, Helena Borenius en Patrik Borenius van Green Automation tijdens 2017 Cultivate in Columbus, Ohio. 

Green Automation is zo geschikt voor de Amerikaanse markt omdat hun nieuwste systeem is ontworpen voor de productie van jonge bladsla met nadruk op het minimaliseren van arbeid. Van zaaien tot telen en oogsten biedt het pasklare hydrocultuur productiesystemen waardoor gewassen met een minimaal aantal werknemers geproduceerd kunnen worden. Volgens Borenius bieden ze een 'automatisch' en een 'volautomatisch' systeem. Het eerste is een geautomatiseerde versie van het traditionele systeem met brede hydrocultuur bladgroentegoten van 75 mm met plantgaten. Deze productielijn van Green Automation zorgt tijdens de groeifase automatisch voor de juiste afstand tussen de planten en benut zo optimaal de beschikbare teeltruimte en investeringskosten. Optionele technologie zoals zaaimachines en transportsystemen om de goten naar de oogstruimte te vervoeren, maken het automatische systeem een flexibele oplossing die met het bedrijf mee kan groeien. Volgens Borenius is het geschikt voor bedrijven vanaf 4000 m2.



"Voor telers die zich richten op de productie van jonge bladsla bieden we het volautomatische systeem dat standaard wordt geleverd met zaaimachines, automatische groeimediumvulmachines voor steenwol of turf en een oogst/snijmachine. Met dit systeem is een volledige automatisering van het proces mogelijk: van zaaien tot oogsten en verpakken. Het vereist een minimale hoeveelheid arbeid." De aanbevolen minimale grootte voor het volautomatische systeem is 8000 m2.

Het volautomatische systeem heeft de laatste jaren een aantal innovaties ondergaan. De eerste is de opname van een gedeeltelijk 'lager niveau' onder het daadwerkelijke teeltniveau. De goten worden de eerste paar dagen in de kiemfase, wanneer zonlicht niet nodig of gewenst is, op dat lagere niveau gehouden. "Daarna worden de goten automatisch naar het teeltniveau getild dat aan de zon en de groeilampen wordt blootgesteld. Hierdoor wordt er nog efficiënter gebruik gemaakt van de teeltruimte in de kas."

Meer recent heeft het bedrijf ook andere nieuwe functies toegevoegd, zoals een 'slimme' klasseringsfunctie en menglijn die de productie van verpakte slamixen optimaliseert. Een andere verbetering die moet worden genoemd is een nieuwe, uniek gevormde goot ontworpen voor het gebruik van speciale groeimediamengsels zoals turf zonder de afvoerkanalen te verstoppen.

Green Automations heeft meerdere wereldwijde octrooien voor zowel de steenwol- als de turfsystemen voor jonge bladsla. Met deze octrooien en meer innovaties in het vooruitzicht zijn ze vastbesloten om hun leidende positie in deze sector te behouden.

Green Automation heeft hoge verwachtingen voor hun systemen in Noord-Amerika. Borenius: "We kunnen een commercieel levensvatbare en schaalbare oplossing bieden met een aantrekkelijk investeringsrendement. Onze technologie wordt momenteel succesvol toegepast op vier Amerikaanse locaties en er staan meer projecten op stapel die in de eerste helft van 2018 in bedrijf zouden moeten zijn in locaties als Florida, New York en ten westen van de Mississippi."

Voor meer informatie:

Publicatiedatum: