Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Priva vernieuwt Priva Academy

"Kennis delen minder belastend maken"

Tholen - Kennis delen is van enorm belang in de tuinbouw en is zelfs een van de zaken die de Nederlandse tuinbouw groot heeft gemaakt. Maar kennis is ook lastig: het kost veel tijd en ook geld om iedereen op het juiste moment op de juiste plaats te krijgen. Priva heeft daarom de Priva Academy vernieuwd. Gebruikers kunnen nu online, op elk moment dat ze het zelf willen, een cursus volgen – en misschien nog wel belangrijker: je werknemers een cursus laten volgen.



"We vinden kennis delen en duurzaamheid heel belangrijk. Dat staat niet voor niets in de bedrijfsmissie van Priva", vertelt Rob Schoones van de Priva Academy. "Kennis delen gebeurt nu vaak via klassikale cursussen. Dat werkt goed, maar is ook belastend voor zowel de docent als de deelnemers. Beiden moeten tijd vrijmaken en zich naar het klaslokaal verplaatsen en daar allemaal op hetzelfde moment zijn. Er zijn altijd mensen voor wie het moment niet lekker uitkomt en het basisniveau van cursisten is eigenlijk nooit gelijk. Dit speelt voor ons, maar ook voor onze partners, die kennis normaal doorgeven aan hun werknemers of aan hun klanten."

Digitaliseren
Digitaliseren dus – en dat idee heeft uiteindelijk geleid tot de vernieuwing van de Priva Academy. Het systeem is vorig jaar gelanceerd voor Priva Partners. Zij kunnen online, op het moment dat het hunzelf uitkomt en op elke plaats ter wereld (met internetverbinding) inloggen in de digitale Priva Academy en één van de cursussen volgen. De voortgang wordt bijgehouden, aan het einde van een cursus volgen leervragen en soms een korte toets. Vragen kunnen direct gesteld worden aan de docent - waar die ter wereld dan ook is. 



"We willen absoluut geen vervanging voor persoonlijk contact aanbieden", vindt Rob. "We zien het juist als een aanvulling daarop. Zo wordt het ook gebruikt: een basis. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je als installateur een nieuwe collega aanneemt. Je hoeft niet meer te wachten tot de gewenste cursus aangeboden wordt en 'm dan een dag of twee op pad sturen om deze te volgen. Hij kan direct aan de slag met het inwerken. Hij hoeft niet in een klaslokaal te zitten waar de helft van de deelnemers meer en de helft van de deelnemers minder kennis heeft dan hij. En bij vragen is er ondersteuning beschikbaar. Dat scheelt enorm veel tijd, die kennisdragers dan weer kunnen besteden aan het delen van andere kennis of het verder ontwikkelen hiervan." Bovendien is de drempel om vragen te stellen laag en komt er ook feedback op de cursussen terug. "Als er veel vragen over hetzelfde onderwerp komen of iets niet duidelijk is, kunnen we dat verder aanscherpen."

Uitstoot beperken
Naast tijd en geld is er nog een belangrijk aspect. "We staan als bedrijf voor een duurzamere toekomst. Door te digitaliseren, kunnen we de CO2-uitstoot die met leren te maken heeft, enorm beperken." Rob rekent voor dat werknemers uit Nederland toch al vaak 100 kilometer in een auto rijden om op de cursusplaats te komen. "Met de 2000 cursussen die we tot nu toe hebben gedaan, levert dat al een besparing van 21 ton CO2 op. En dat gaat alleen maar oplopen, zeker omdat de afstanden in exportgebieden vaak vele malen groter zijn en cursisten vaak met een vliegtuig moeten reizen om de cursus te volgen."



Momenteel wordt het systeem uitgebreid met cursussen voor Priva-eindgebruikers. Inmiddels hebben ruim 700 mensen toegang tot het systeem en in totaal hebben zij al meer dan 2000 cursussen gedaan. En daar houdt het niet op. "We zien hier enorm veel mogelijkheden in. Uiteindelijk kunnen we ook onze partners andere (bedrijven) helpen om hun lesmateriaal om te zetten naar e-learning. Dan kunnen ook zij op duurzame manier kennisdelen door hun eigen kennis online te delen." 

Belangrijk aspect is dan ook dat het lesmateriaal niet alleen draait om Priva-producten maar om domein kennis. "We zijn daar wel als eerste mee aan de slag gegaan omdat we daar de meeste ervaring in hebben. Maar we geloven in deze manier van kennis overdragen voor de toekomst. Dat gaat breder dan alleen Priva."




Voor meer informatie: 
Rob Schoones
Priva Academy