Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexico: Systeem voor meer tomaten met minder water

Wetenschappers van de tuinbouwafdeling aan de Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro (UAAAN) hebben een duurzaam systeem ontwikkeld voor goedkope watercirculatie ten behoeve van de tomatenteelt in waterschaarse gebieden. Behalve de tomatenproductie tegen lage kosten is het doel het bevorderen van de voedselzekerheid van met name geïsoleerde plattelandsbevolkingen met beperkte toegang tot water.

Volgens onderzoeker dr. Marcelino Cabrera de la Fuente drijven de wortels in water maar wordt er minder water gebruikt: 150 liter per module/behandeling met 16 planten. Gedurende de cyclus wordt er 600 liter water gebruikt waarbij de minerale concentratie in het water steeds aan de plantenbehoeften wordt aangepast. Het water dat niet meer in het systeem wordt gebruikt wordt niet verspild maar met druppelirrigatie voor de vollegrondsteelt gebruikt. Om in Mexico 1 kilo tomaten te produceren, is 215 liter water nodig voor de vollegrondsteelt en 36 liter in kassen met een watervoetafdruk van 13 liter per tomaat - ongeveer 70 gram.

Duurzaamheid en lage kosten
Volgens Dr. Cabrera gebruikt het systeem PVC buizen verbonden met een pomp zoals in aquaria, die weinig elektrische energie nodig heeft. Per week gaat er maar zo'n 1 liter water verloren in een kassencyclus van 150 tot 180 dagen.

"We verminderen het gebruik van water en gewasbeschermingsmiddelen en leveren een goed product voor menselijke consumptie," zegt de wetenschapper. Het project streeft naar een duurzamer gebruik van de natuurlijke hulpbronnen met het oog op klimaatverandering en heeft ook oog voor de nutraceutische kwaliteit van de productie.

Ook is het de bedoeling het systeem winstgevend te maken en alle familieleden bij de inkomstenverwerving te betrekken alhoewel de productie in eerste instantie gericht is op de eigen consumptie. "We willen het bewustzijn creëren dat ze gezond voedsel produceren. Het idee is om mensen uit de gemeenschappen de technieken aan te leren om duurzaam gebruik te maken van de middelen en hun eigen voedsel te produceren." 

De voorlichting zal zich in principe richten op vollegrondstelers met beperkte middelen die niet in een kas kunnen produceren of geen ervaring hebben met de tomatenteelt. Later zullen ze dit zelf kunnen zonder hulp van een technisch adviseur en hopelijk een winstgevend bedrijf kunnen leiden ten behoeve van hun familie en de gemeenschap.

Bron: conacytprensa.mx
Publicatiedatum: