Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en hoeveel je gaat oogsten

Meten hoeveel tomaten er in je kas hangen met Plantalyzer

Tholen - Een apparaat dat meet hoeveel tomaten er in de kas hangen en op basis daarvan een oogstprognose maakt. Dat is de Plantalyzer van HortiKey. De eerste serie gaat begin volgend jaar bij vier telers de kas in. "Op basis van deze gegevens kunnen we de oogstprognoses optimaliseren", vertelt Andreas Hofland van HortiKey.

Een lange staaf die op een autonoom bewegend platform door de kas gaat. Het lijkt een kleine heimachine, een vreemde kermisattracite of een uit de kluiten gewassen metronoom. Maar dat is het niet - het is de Plantalyzer van HortiKey. Met speciale camera's en software gaat het apparaat door de kas, telt het de tomaten, bepaalt hoe ver in het groei- en rijpingsproces ze zijn en maakt een nauwkeurige oogstprognose.

Dataverzameling
Op de Greentech in 2016 introduceerde HortiKey al het concept CHIMP, de Crop Health & Information Monitoring Platform. "Dat gaf weer dat we met HortiKey de kant van dataverzameling in de kas opgaan" vertelt Andreas. "De Plantalyzer is het eerste product dat uit dit concept gerealiseerd wordt."




Op dit moment wordt de eerste serie van 4 verkocht aan telers. Die moeten begin 2018 starten met meten in de kas. " Met de eerst groep gebruikers gaan we ervaringen opdoen. We kunnen 's nachts meten, dus storen we geen andere werkzaamheden. Maar je moet bijvoorbeeld wel weten of je vlak voor het knippen of vlak na het knippen gaat meten. Nu komen we te weten hoe vaak, waar en wanneer er gemeten moet worden voor betrouwbare data. En met deze praktijkdata, gecombineerd met de oogstcijfers ontwikkelen we het algoritme voor de oogstprognose. Dat is de vervolgstap." Een belangrijke stap, legt hij uit. "Je kunt wel een theoretisch model maken, maar zonder praktijkdata werkt het niet. Die informatie gaan we nu in kaart brengen en het algoritme maken om nauwkeurige oogstprognoses ontwikkelen."




Partners
HortiKey heeft voor deze volgende stap contracten afgesloten met Wageningen UR en Berg Hortimotive voor de realisatie van de Plantalyzer. Wageningen UR is gekozen omdat zij veel kennis en ervaring hebben in het meten in de kas aan hoogopgaande gewassen. In het verleden heeft Wageningen UR onder andere in de EU-gefinancierde projecten, SpySee, Crops en Gezonde Kas ervaringen opgedaan met camera-systemen voor beeldopnames in een hoog-opgaand gewas in de kas en de beeldverwerking. "Door te kiezen voor Wageningen UR starten we niet bij nul maar kunnen we gebruik maken van reeds ontwikkelde publieke kennis en ervaring", aldus Hofland. Bovendien krijgen we op deze manier de nieuwste technologie in de Plantalyzer, noodzakelijk om het doel van oogstprognoses afgeven te kunnen realiseren. Het gaat om de inzet van hoogwaardige technologie en kennis.

Berg Hortimotive
Berg Hortimotive is gekozen vanwege haar nieuwe AGV-technologie. "Uiteraard speelt mee dat HortiKey een start-up binnen de Berg groep is, toch maakt HortiKey haar eigen keuze in de juiste technologie" legt Hofland uit. "Er is voor Berg Hortimotive gekozen omdat zij een nieuw AGV platform ontwikkeld heeft waarbij de locatie van de wagen altijd bekend is". "Dat is cruciaal op het moment dat er automatisch geregistreerd moet worden. Daarbij kan de AGV zich autonoom verplaatsen van pad naar pad, zodat de teler er geen omkijken naar heeft." Hoe uiteindelijk dan de verschillende systemen tot één werkend product komen vertelt Hofland: "Als extra voordeel geldt dat Berg Hortimotive de Plantalyzer als compleet systeem kan produceren, dus met de camera's en de software geïntegreerd, en wereldwijd in service nemen via haar dealer netwerk."

Voor meer informatie:
Andreas Hofland
HortiKey
a.hofland@hortikey.com
06 10083043