Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20 hectare

NL-Kazachstaans consortium bouwt Ultra-Clima kas in Kazachstan

Tholen - Foodventures gaat maar door. De afgelopen jaren heeft het adviesbedrijf al bijgedragen aan projecten in Georgië en Oekraïne en nu staat het volgende project op stapel. Samen met een Kazachstaanse partner en een investeerder realiseren ze 20 hectare semi-gesloten Ultra-Clima kas in Kazachstan, in de buurt van de stad Aqtöbe. Eind dit jaar moet er gestart worden met de eerste fase (5 hectare).

Het project bij Aktobe is gericht op de groeiende vraag naar vruchtgroenten in Siberië. Dirk Aleven van FoodVentures: "Er is een enorme vraag naar groenten in deze regio. Supermarkten worstelen om producten te vinden, simpelweg omdat er niets beschikbaar is. Met de juiste technologie en kennis kunnen we jaarrond aan deze vraag voldoen."


De ondertekening van het project door Dick de Jong, COO van FoodVentures, en de lokale Kazachstaanse partners.

40 hectare grond
Het consortium heeft 40 hectare grond gekocht, waarvan 20 hectare voor kassen zijn bestemd. Ze zijn van plan om 4 fasen van elk 5 hectare te bouwen met een verpakkingsfaciliteit in het centrum en hebben gekozen voor het Ultra-Clima concept van KUBO. "Dit systeem werkt erg goed in dit gebied. Dankzij de belichting zullen we jaarrond kunnen produceren, ongeacht het continentale klimaat met extreme koude winters en warme zomers."

Goedkoop gas
Met lage gasprijzen van 3 cent per kubieke meter, heeft de groep hoge verwachtingen van de investering. "In tegenstelling tot andere telers in de regio kunnen wij goede oogsten produceren volgens Nederlandse normen. Verder is er een grote vraag, waardoor er goede prijzen mogelijk zijn en ook qua marketing lopen we ver voor."

De kasproductie zal met lokale medewerkers worden uitgevoerd, onder toezicht van hoofdtelers van FoodVentures, een Nederlands team met jarenlange technische ervaring. Hun Georgische en Oekraïense ondernemingen hebben de afgelopen jaren succesvol volgens ditzelfde model gedraaid.

Oekraïne en Georgië
Volgens Aleven zijn er ook ontwikkelingen in Oekraïne en Georgië. Het bedrijf in Georgië, de eerste GlobalGAP-gecertificeerde producent in een straal van 1200 kilometer, zal naar verwachting worden uitgebreid en met meer LED-belichting worden uitgerust om de jaarronde productie te optimaliseren. 

De Nederlandse ondernemer heeft veel vertrouwen in de toekomst. "We hopen onze drie projecten in de komende drie jaar elk naar 10 hectare op te schalen. De lokale markten in Rusland, Oekraïne en andere GOS-landen zullen ons in de toekomst meer zakelijke kansen bieden."

Voor meer informatie:
Food Ventures
Dirk Aleven
Publicatiedatum: