Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom telers in Florida van NAFTA af willen

Terwijl Amerikaanse, Canadese en Mexicaanse handelsvertegenwoordigers in heronderhandeling zijn over NAFTA zijn groenten- en fruittelers in het zuidoosten in de verdediging geschoten. Ze verzetten zich daardoor in feite tegen de lijn van de Amerikaanse landbouwsector die allang een van de grootste pleitbezorgers en begunstigden van NAFTA is. Sinds de vrijhandelsovereenkomst in 1994 in werking trad, is de export van basisgewassen zoals maïs, sojabonen en tarwe meer dan verviervoudigd.

Buiten de Amerikaanse sector biergranentelers in het middenwesten hebben Amerikaanse groenten- en fruittelers moeite gehad om hun marktaandeel naast goedkopere Mexicaanse producten te behouden. De meeste NAFTA-tegenstand komt uit Florida. Zuidelijker gelegen dan Californië, de belangrijkste leverancier van Amerikaans versproduct, heeft Florida de jaarronde levereng van groenten en fruit mogelijk gemaakt in Amerikaanse supermarkten. Reggie Brown, voorzitter van telersvereniging Florida Tomato Exchange: "Er waren tijden van het jaar waarin groenten uit Florida het hele land voedden." 

In toenemende mate komen de groenten en fruit die Amerikanen kopen uit Mexico, niet Florida. Terwijl de jaarlijkse Amerikaanse tomatenconsumptie sinds 1994 met 61% is gestegen naar 6,9 miljard pounds, is de binnenlandse productie volgens overheidsgegevens met 11% gedaald naar 3,2 miljard pounds. Ondertussen is de import van Mexicaanse tomaten verdubbeld tot 3,57 miljard pounds en is de aardbeienimport zesvoudig gestegen tot 568 miljoen pound. Hierdoor zijn er in Florida een groot aantal groenten- en fruitproducenten failliet gegaan. 

De lagere Mexicaanse arbeidskosten zijn een grote zorg voor een producent als Reeder. In tegenstelling tot een maïsteler in Illinois, die met zijn trekker eigenhandig honderden hectare kan oogsten, heeft hij 500 veldwerkers nodig om handmatig 200 hectare tomaten te oogsten. Brown: "Ik begrijp dat mensen zeggen als Mexico het goedkoper kan telen, laten zij het dan produceren. Maar er zijn kleine steden die hiervan afhankelijk zijn en, zijnde Amerikaan, is dat mijn eerste en grootste zorg."

Lees meer op Bloomberg (Alan Bjerga)
Publicatiedatum: