Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Stijgende vraag naar jonge spinazie"

Tholen - Toen de veldslamarkt grilliger werd, koos teler Rik Vanackere ervoor om zich te specialiseren in babyleaf en jonge spinazie. "Naar beide producten is een mooie vraag. Bij jonge spinazie zien we een groeiende afzet de laatste jaren. Wij leveren dit jaarrond. In de zomer produceren we het in de vollegrond en in de winter in onze kas."



Verschillende soorten
Hij geeft aan dat ze in West-Vlaanderen met een viertal telers zijn die babyleaf produceren. "Twee daarvan, waaronder ik, zijn aangesloten bij Tomabel en leveren onze producten onder dat mooie merk. Wij telen met name op vraag van de afnemer en werken met weekprijzen." Onder babyleaf vallen verschillende slasoorten. "We hebben bijvoorbeeld Mosterdsla en Rucola, die apart wordt gesneden, maar ook wordt verwerkt in de mesclun. Mesclun bestaat onder andere uit Lollo Rosso, Lollo Bionda, Groene eik, Rode eik en bindsla wat de slasoorten betreft. Deze worden aangevuld met specialiteiten zoals rucola, mizuna, tatsoi groen en rood, mosterdsoorten en red chard. Vooral de afwisseling in de verschillende teelten is interessant. De producten worden apart gezaaid en daarna gemengd in de loods bij de wasmachine. Ze worden afgewogen in de Multiheadweger en verpakt naar wens van de klant zowel flowpack als in vracht."



Rik vertelt dat het een mooie markt is voor deze slasoorten, maar dat ze wel druk voelen vanuit de Zuiderse landen zoals Italië en Spanje. De producent heeft een tweetal hectare onder glas en één hectare buiten. "Zoals het nu lijkt, blijft de markt redelijk stabiel, behalve dan in de jonge spinazie. De komende jaren zal de vraag naar dit product waarschijnlijk verder groeien."

Voor meer informatie:
Rik Vanackere
+32 478 6123 92
rik.vanackere@skynet.be