Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiebesparing door bladpluk bij komkommer

Omdat uit onderzoek naar bladplukken bij tomaat was gebleken dat dit de drogestofverdeling naar de vruchten kan verbeteren en tot productieverhoging kan leiden, is met een hogedraad komkommergewas in het voorjaar en de zomer van 2016 een verkennend experiment uitgevoerd.

De 5 behandelingen bestonden uit combinaties van 3 of 3.5 stengels m-2, en 0%, 16% of 33% bladpluk in de kop van het gewas. De combinatie 3.5/0% ontbrak. Het aantal vruchten m-2 was het meest bepalend voor de kiloproductie, dat wordt bepaald door een optimale combinatie van stengeldichtheid en assimilatenaanbod. Het is dus belangrijk om de teelthandelingen dusdanig uit te voeren dat het maximaal haalbare aantal vruchten met voldoende gewicht kan worden bereikt.

Bladpluk alleen leidde tot een licht stijgende abortie, een lagere ontwikkelingssnelheid en dus minder oksels, een lagere LAI met minder lichtonderschepping en gaf dus minder vruchten en minder kilo's. Dit kan echter worden gecompenseerd door een hogere stengeldichtheid. Er ontstaat dan een gewas met een normale LAI en gewasstructuur, maar wel met een hoger aantal oksels m-2 waar vruchten aangehouden kunnen worden.

De productie en lichtbenuttingsefficiëntie nemen toe. Hier staat tegenover dat ook de arbeid voor gewasverzorging en de kans op te kleine vruchten toeneemt. Het is, net als bij tomaat, te verwachten dat toepassing in donkere perioden leidt tot minder energieverbruik om vocht af te voeren. De aanbeveling voor de praktijk, op basis van wat we nu weten, zou zijn: pluk maar met mate blad klein blad weg, combineer het met een relatief hoge stengeldichtheid en bespaar energie in een winterteelt.

Download hier het volledige onderzoeksrapport.
Publicatiedatum: