Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met opblaasbare goot overal telen op water

Een Engelse startup heeft grote plannen om consumenten meer toegang te geven tot producten die op water zijn geteeld. Dit willen ze doen door middel van een nieuw systeem: een goedkoop, opblaasbaar diep watersysteem waarmee op water geteeld kan worden.



De Hydrosac is ontworpen door Phytoponics, een startup die opgericht is door drie jongeren met achtergronden in bouwkunde, land- en tuinbouw. Oprichter Adam Dixon benadrukt dat ze grote plannen hebben voor hun opblaasbare systeem. "We hopen midden volgend jaar het eerste commerciële systeem voor wijnstokken op de markt te kunnen brengen". 

Volgens Dixon heeft het systeem zelfs groot potentieel voor de teelt van wijnstokken. Anders dan bij de standaard methodes die telen in zakken met substraat of emmers met een voedingsbodem en een gootsysteem voor recirculatie biedt de Hydrosac een onafhankelijk werkende oplossing. 



Nadat het uitgerold en opgeblazen is, gaat er water in het middelste gedeelte, waarin ook een geïntegreerde bodemventilator zit. Op de bovenkant zitten gaten waarin een pot met een zaailing kan worden gezet. Het systeem, dat tot wel 50 meter lang kan zijn, maakt het gebruik van extra circulatie goten of druppelsysteem overbodig. Phytoponics heeft nauw samengewerkt met de RPC bpi group om het plastic materiaal te ontwikkelen.



In het begin van de groeifase helpt het ventilatiesysteem de toevoer van zuurstof en de beneveling van het beginnende wortelsysteem te verbeteren. Wanneer het wortelsysteem zich helemaal gevormd heeft, creëert het voedingssysteem een diepe watercultuur in de Hydrosac. Het systeem bevat een eb en vloed irrigatie schema om de gewassen precies te kunnen irrigeren en voedingsstoffen de gehele dag rond te laten circuleren. 

Dixon en zijn collega zijn er van overtuigd dat dit gemakkelijk te installeren systeem de beschikbaarheid van duurzaam geproduceerde producten zal verbeteren. Ze richten zich op een groep telers, die willen beginnen met het telen van wijnstokken op water, maar die nog niet de kennis en middelen hebben om te investeren in dure, gecompliceerde systemen. "De Hydrosac is betaalbaarder en gemakkelijker te installeren dan andere commerciële technologieën. We zijn er ook van overtuigd dat het diepe watercultuur systeem het gemakkelijker maakt om een productiever gewas te telen, omdat dit systeem consistenter is in de aanvoer van voedingsstoffen." 



Phytoponics heeft het systeem in hun eigen R&D kas getest, waar ze ook hun eigen voedingsstoffensystemen ontwerpen. Op dit moment zijn ze bezig met het aanpassen van het systeem dankzij de feedback van commerciële telers. Ze vragen meer Europese kassentelers om hun systeem te proberen, vooral in Engeland en Italië.



Het eerste commerciële Hydrosac systeem is op maat gemaakt voor de teelt van wijnstokken, maar Phytonics wil het systeem ook aan gaan passen zodat er andere soorten gewassen mee geteeld kunnen worden. Ondertussen doet Adam Dixon ook mee met de een wedstrijd van de VN, genaamd de Young Champions of the Earth. Klik hier om op zijn idee te stemmen!



Voor meer informatie: 
Phytoponics
Adam Dixon


Publicatiedatum: