Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
plantenkweker ziet diversiteit groeien

"Het lijkt soms wel of iedere teler een eigen ras teelt"

Tholen - In juli en augustus zijn er al flink wat planten uitgeleverd en vanaf midden september kunnen ze bij Hollandplant weer flink aan de slag met het rondbrengen van jonge tomatenplanten. Door de groei van de belichte teelt is de plantenkwekerij steeds langer actief in de tomaten. Door de diversiteit in met name specialties groeit bovendien het aantal rassen in de kas ook flink. "Het lijkt soms wel of iedere teler zijn eigen ras heeft", lacht Kurt Lauwers.



Poetsen!
Er wordt flink gewerkt in de kassen van Hollandplant. Waar normaal eindeloze rijen jonge planten groeien, wordt nu… gepoetst. Is het geen vreemde tijd van het jaar om te wisselen? Kurt Lauwers legt uit dat de plantenkweker precies tussen twee leveringsperiodes aan het schrobben is. "Om jaarrond te kunnen leveren, planten telers de eerste tomatenplanten vroeg in de zomer en de tweede levering in oktober. De piek zit in oktober, dat is al jaren zo. Maar ook in juli en augustus is er al flink wat geplant. Dat betekent dat wij tussendoor precies de tijd hebben om de kassen grondig schoon te maken."

"Voordat de belichte tomatenteelt opkwam, hadden we daar alle tijd voor. Nu zijn we eigenlijk van juni tot oktober druk bezig met de tomaten. Voordeel daarvan is dat we er goed op kunnen specialiseren, maar je teeltwissel moet wel goed ingepland worden. Zodra er een afdeling leeg is, gaan we aan de poets. We maken natuurlijk na iedere afgeleverde partij planten schoon, maar voor zaken als het wassen van het glas aan de binnenkant en het ontsmetten van de vloeren met chloor heb je een lege afdeling nodig." Vanaf 15 september tot 28 oktober is het weer volle bak uitleveren bij Hollandplant. "Die planten staan nog in de zaai- en entafdeling en worden snel verspeend en uitgezet."


Belichting
Het areaal belichte teelt stijgt jaarlijks, merken ze hier ook. "Deze winter zijn de prijzen aardig geweest en zolang dat voortduurt, zal er geïnvesteerd worden. Het onbelichte areaal blijft stabiel. Als er nieuwe tomatenkassen gebouwd worden, komen er meestal toch lampen in. En in de traditionele teelt valt voorlopig weinig af", merkt Kurt.




Twee soorten klanten
Bij Hollandplant kennen ze in de tomatenteelt grofweg twee soorten klanten. Enerzijds zijn er de bedrijven die binnen een veiling of telersvereniging afzetten en per kwekerij verdelen wat er geteeld wordt. Anderzijds zijn er telers die de afzet in eigen hand nemen. "Om een compleet gamma aan te bieden zetten ze meerdere rassen weg. Dat zijn er zo drie tot vijf", vertelt Kurt. "En daarnaast de rassenproeven nog."

Het resulteert in een grote diversiteit van tomatenplanten bij Hollandplant. "Er is ook zoveel op de markt. Van 10 tot 250 gram en alles ertussen. Rond, pruimvormig, in alle modellen en maten. Elk zaadhuis promoot zelf toch wel minimaal acht tot tien rassen en er zijn steeds meer zaadhuizen en een nieuwkomer biedt direct een heel assortiment aan."

De animo voor nieuwe rassen is bovendien hoog. "Telers gooien natuurlijk niet hun hele assortiment om, maar je ziet zeker dat er belangstelling is voor de nieuwe producten. Veel van onze klanten zijn bovendien actief in de specialties. Door exclusiviteits-afspraken is er daar ruimte op de markt voor veel verschillende aanbieders. Wat de ene teler heeft, krijgt zijn buurman niet. Die gaat weer naar een ander ras op zoek."





Hoort erbij
Zoveel verschillende rassen, dat moet het werk voor de plantenkweker er ook niet makkelijker op maken. "Dat hoort erbij", vindt Kurt. "Als plantenkweker moet je nieuwigheden zeker niet willen belemmeren. Een veelbelovend nieuw ras of nieuw type krijgt gewoon de kans om uitgetest te worden - anders heb je twintig jaar lang geen nieuwe tomaten." Bovendien is het ook iets wat eigenlijk alleen in de tomaten speelt. "In paprika heb je al minder verschillende types. In geel en rood zijn er nog aardig wat rassen, maar in oranje en groen zijn er maar enkele. En ook in aubergine en komkommer is het aantal types minder dan in tomaat."



Voor meer informatie:
Hollandplant
Warmoeziersweg 50
2661 EH Bergschenhoek
T: 010 – 521 63 33
F: 010 – 521 46 09
E: info@hollandplant.nl
www.hollandplant.nl