Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Er wordt geheid op Het Grootslag

Ze heten dan wel Energiecombinatie Wieringermeer, maar ook buiten de gemeente gaan ze aan de slag. Deze donderdag is de ECW begonnen met het heien van vier stalen buizen voor de aanleg van vier aardwarmteputten, ofwel twee geothermische doubletten, voor het uiteindelijk winnen van aardwarmte uit de diepe ondergrond.

Boringen eind dit jaar
De werkzaamheden zullen tot medio september doorgaan, waarna verdere voorbereidingen zullen worden getroffen voor de uiteindelijke boringen. Deze zijn gepland voor eind dit jaar. De opstelling van de mobiele installatie voor het heien van de conductors zal er uitzien zoals op de foto links. "Dit zijn de eerste stappen naar een uiteindelijke diepte van rond de 2000m onder de grond, waar een aardlaag zit met water van een temperatuur hoog genoeg om uiteindelijk de nabijgelegen kassen in de buurt duurzaam mee te kunnen verwarmen", vertelt Laurens Vlaar, Manager Vergunningen en Veiligheid bij ECW.



ECW heeft op dit moment twee aardwarmte installaties in het glastuinbouwgebied Agriport A7. Een derde installatie is hier in aanbouw. De installaties in Het Grootslag-Andijk gebied, zullen de vierde en vijfde aardwarmte installatie worden onder beheer van ECW.

"Deze activiteiten zijn enorme stappen naar verdere verduurzaming van de warmtebehoefte in de kassen en eventuele andere bedrijven. Gas wordt op dit moment voornamelijk gebruikt voor de verwarming van de kassen. Dit gasverbruik kan in het Grootslag worden teruggebracht met zo'n 50% met de in aanbouw zijnde aardwarmte-installaties", legt Vlaar uit.

Duurzame energie
Harry Nederpelt, wethouder Economische Zaken van de Gemeente Medemblik: "Aardwarmte inzetten als duurzame energie sluit aan op de groene toekomstvisie die onze samenleving zo hard nodig heeft. Dit draagt bij aan de continuïteit en de concurrentiekracht van ons al waardevolle glastuinbouwgebied Het Grootslag. Wij zijn er trots op dat dit innovatieve project binnen onze gemeente tot uiting komt".

Naar verwachting wordt eind 2018 aardwarmte geleverd aan de afnemers in Het Grootslag.


Voor meer informatie:
ECW Netwerk
Agriport 109
1775 TA Middenmeer
0031 - 880 307 060
info@ecwnetwerk.nl
www.ecwnetwerk.nl
Publicatiedatum: