Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zes dingen om in gedachten te houden als je je kas wilt uitbreiden

Als je je huidige kas opnieuw zou kunnen ontwerpen, wat zou je dan veranderen? Zou je kleine of grote veranderingen willen doorvoeren? Het is gemakkelijk spijt over dergelijke beslissingen in de toekomst te voorkomen door een checklist bij te houden van dingen je nu aan je kas wilt veranderen, zodat je deze tijdens de bouw van een volgende kas kunt gebruiken als leidraad. 

Dingen die je in gedachten moet houden voordat je begint:

1. Flexibiliteit
Een klacht die telers vaak hebben over hun huidige kas is dat de kas niet flexibel genoeg is om aan te passen aan andere gewassen. Als de kas ontworpen is voor een gewas die een koele omgeving nodig heeft zonder verduistering en je moet deze noodgedwongen aanpassen aan een gewas die een warmere omgeving en meer verduistering nodig heeft, moet je dure aanpassingen aanbrengen. Hierdoor word je erg beperkt in de soorten gewassen die in jouw gekozen kasklimaat kunnen worden geteeld. 

2. Toekomst
Investeringen die zich op het verleden en de tegenwoordige tijd richten, leveren zelden grote opbrengsten op. Wees je ervan bewust dat een kas decennia mee moet gaan, dus wat je over 10 of 20 jaar wilt doen, is bijna net zo belangrijk als wat je de komende 5 jaar wilt bereiken. 

3. Budget
Het lijkt misschien logisch, maar weten wat je budget is en kostenefficiĆ«nte oplossingen vinden die bij jouw wensen passen, kunnen op de lange termijn veel geld besparen. Het is de moeite waard om te kijken of je verschillende kasklimaten in de kas kunt verwerken. Het is namelijk duurder om dit in een bestaande kas in te bouwen dan in een nieuwe kas. 

Kijk maar eens naar de ROI mogelijkheden - dit kan het makkelijker maken voor jezelf om beslissingen te nemen. Hieronder staat een lijst met vragen die je jezelf kunt stellen voordat je je kas gaat uitbreiden:

4. Constructie
  • Welke constructie past het best bij mijn huidige behoeftes en geeft mij de flexibiliteit om dit in de toekomst aan te passen?
  • Welke lichtniveaus passen het best bij de gewassen die ik wil telen?
  • Wat voor ventilatiesysteem heb ik nodig zodat de gewassen het best groeien?
  • Zou het verdelen van de constructie in verschillende ruimtes mij de nodige flexibiliteit bieden. Hebben deze aparte ruimtes dan ook ieder hun eigen warmtecontrolesysteem nodig? 
  • Is verduistering nodig om te voldoen aan huidige of toekomstige behoeften? 
5. Warmte en belichting
  • Bij welke maximum temperaturen ben ik nog flexibel genoeg om ook andere gewassen te kunnen gaan telen? 
  • Als aanvullende verlichting op dit moment niet nodig is, zul je dit in de toekomst dan wel nodig hebben? 
6. Groeisystemen en irrigatie 
  • Welke types groeisystemen zijn het meest logisch om ook in de toekomst te gaan gebruiken. Wil je op de grond telen, in containers of op hydrocultuur? 
  • Heb je hangpotten nodig? De beslissingen die je maakt over de groeisystemen zijn cruciaal, omdat ze zoveel invloed hebben op andere systemen, zoals warmte en irrigatie. 
  • Het irrigatiesysteem moet ook aan te passen zijn aan toekomstige installaties en je zou automatische besturing kunnen overwegen. 
  • Je moet de volgende opties bekijken: moet je met de hand irrigeren, heb je een druppelslang nodig of is bijvoorbeeld hydrocultuur logischer? 
Bron: GGS
Publicatiedatum: