Een dissertatie van het PhD programma in Advanced Techniques in Research and Agricultural and Food Development (TAIDA) van de Polytechnic University of Cartagena (UPCT) heeft aangetoond dat het gebruik van biostimulatoren een positief effect heeft op tomatenplanten die worden blootgesteld aan hoge temperaturen.
Het onderzoek van de nieuwe doctor, Virginia Hernández Pérez, heeft ook aangetoond dat, in sommige gevallen, deze technieken ook biologisch actieve verbindingen die een positief effect op de gezondheid hebben kunnen activeren.
De dissertatie, begeleidt door onderzoekers María del Pilar Flores Fernández-Villamil en María del Pilar Hellín García van de afdeling van Duurzaamheid en Kwaliteit bij de IMIDA, stelt ook voor om stikstof in voeding te optimaliseren om de voedingswaarde van de groente verhogen en te compenseren voor het negatieve effect van het gebruik van schaduwnetten om stress door hitte te verminderen.
Hittestress komt vaak voor bij tomatenplanten in Murcia. De grote meerderheid van deze tomaten wordt in kassen geteeld. Hittestress komt dan ook vaak voor samen met andere abiotische omstandigheden, zoals waterschaarste en zout in de grond en in het water.
"Het voornaamste doel van deze dissertatie was om onderzoek te doen naar de invloed van hoge temperaturen op de oogst en op de kwaliteit van de tomaten. Hierbij heb ik vooral gekeken naar de opeenstapeling van metabolieten die verantwoordelijk zijn voor de organoleptische waarden en de voedingswaarde van het de tomaten," legt Hernández Perez uit.
"Tomatenplanten kunnen zich goed aanpassen aan hittestress en kunnen de concentraties van de metabolieten, zelfs na langdurige blootstelling aan hitte, weer goed herstellen," concludeert Virginia Hernández.