Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Greenbrothers aan de slag met ondiepe geothermie

Tholen - Bij auberginekwekerij Greenbrothers (Purple Pride) in Zevenbergen wordt gewerkt aan een aardwarmteinstallatie. Het gaat om een demonstratieproject waarbij gewerkt wordt met ondiepe aardwarmte. In plaats van een diepte van 1.800 tot 2.500 meter wordt er geboord naar ca 700 meter. "Een belangrijke stap naar duurzaam telen", laat het bedrijf weten.
"Voor de aubergineteelt is veel energie nodig. Traditioneel wordt hier aardgas voor gebruikt. Door het verstoken van aardgas komt CO2 vrij en dat is weer de reden dat de aarde wereldwijd opwarmt. Door het gebruik van aardwarmte hebben we straks maar liefst 80% minder gas nodig en een verduurzaming van ruim 50%", vertellen de auberginetelers.

Ondiepe geothermie
Het gaat in Zevenbergen om een bijzonder project. Er wordt minder diep geboord dan in de meeste aardwarmteprojecten: zo'n 700 meter diep in plaats van 1.800 tot 2.500 meter. Iedere 100 meter onder het aardoppervlak stijgt de temperatuur met 3 graden, dus het water is daar ook minder warm.

Op de website van RVO wordt uitgelegd dat dit aanzienlijk scheelt in de kosten. "De benodigde werkstrook is kleiner en efficiënter te plaatsen. En in de minder 'vaste' aardlagen is de doorstroming van het grondwater een stuk beter. De hoeveelheid energie die het boren oplevert is – afgezet tegen de lagere kosten – dus erg de moeite waard."Geothermal Directional Drilling
De techniek die hiervoor gebruikt wordt, is Geothermal Directional Drilling (GDD). Dat is een combinatie van een verticale boortechniek uit de olie- en gasindustrie met een horizontale techniek die gebruikt wordt voor kunstwerken onder weg- en waterkruisingen. "Door de combinatie kunnen we de productie- en injectieput een stuk efficiënter plaatsen. Dat kan nu op plekken in Nederland waar eerst economische winning van aardwarmte onmogelijk was. Het water in ondiepere aardlagen is veel minder zout dan het water uit de traditionele diepten. Daarom is de installatie goedkoper en eenvoudiger te onderhouden."

September boren
Op dit moment zijn de voorbereidende werkzaamheden al in volle gang, medio september zal er daadwerkelijk geboord gaan worden. Volgens planning zijn de werkzaamheden kort na de teeltwisseling eind dit jaar afgerond. Vanaf begin 2018 kunnen de kassen verwarmd worden met aardwarmte uit de bron.

Duurzaam DOOR
Niet alleen voor Purple Pride is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. Ook binnen coöperatie DOOR worden er ieder jaar diverse maatregelen genomen om op termijn een volledig duurzame productie te realiseren. DOOR heeft vier focusgebieden benoemt om dit doel te bereiken: energie, water, middelen en circulaire economie. Op het gebied van energie is het aanwenden van geothermie een punt wat bij verschillende leden hoog op de agenda staat.  

Voor meer informatie:
Purple Pride
Honderland 70
2676 LS Maasdijk
+31 (0)174 28 62 41
info@purplepride.nl
www.purplepride.nl

Publicatiedatum: 11-8-2017