Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe demo-kas voor Westland Seeds

Tholen - Meer ruimte, een modernere kas, betere bereikbaarheid, telen op tafels en mogelijkheden om alles wat er in de kas gebeurt, te monitoren. Bij Westland Seeds zijn ze in hun nopjes met de nieuwe demokas.


De nieuwe demo-kas

Nieuwe kas
De vlaggen wapperen trots aan de Zijlweg in De Lier. Wie langs Priva doorrijdt, komt uit bij de nieuwe demo-kas van Westland Seeds. Voorheen was het bedrijf gevestigd in een kleinere kas. "We zijn natuurlijk een jong bedrijf en die locatie werkte voor de eerste jaren prima. Maar we merkten dat die locatie begon te verouderen en het was passen en meten om alle rassen erin kwijt te kunnen", vertelt Iwan van Vliet. "Hier werken we in een nette, vierkante kas waar we veel systematischer kunnen werken. Alles is geautomatiseerd en wordt gecontroleerd. Dat komt het rendement hier zeker ten goede."


Iwan van Vliet bij zijn favo rode paprika


De dopruimte en de houdbaarheidsproeven

Onderzoek
De nieuwe locatie omvat naast de demo nog andere kassen. Er wordt onderzoek uitgevoerd, er vinden zaadtesten plaats, er worden ouderlijnen gescreend en er wordt er ook gewoon geteeld - om te kijken hoe de rassen uit de demo het op grotere schaal doen. Dankzij de betere registratie zijn de resultaten ook veel beter inzichtelijk. "Je ziet meteen hoe en waarom rassen door het ijs zakken. En soms kom je ook een ras tegen dat eigenlijk tegen je verwachting in bovengemiddeld presteert."


Een deel van de demo-kas staat op tafels



Paprika's
In de demo staan natuurlijk de blokpaprika's waar Westland Seeds internationaal bekend om is. In alle maten en vormen zijn ze terug te vinden. "We focussen op resistentie. Hebben ze niet de juiste resistentie, dan stoppen we ermee", vertelt Iwan. "Rood is natuurlijk het belangrijkste, maar we hebben alle maten en kleuren."

Ook de snackpaprika's zijn goed vertegenwoordigd. "Er zijn al een aantal telers aan de slag met de supersnack, een snackpaprika die eigenlijk bijna niet meer als paprika smaakt zo zoet. Maar er komen meer sterke nummers aan, waarmee we de standaard kunnen verschuiven."

In de puntpaprika's ziet Iwan kansen voor de 1440. "De juiste calibratie met 100 gram, goed producerend en een rechter product dan het standaardras. Je zoekt naar een dunwandige variant die toch een goede houdbaarheid heeft."



Marktleider
Het belangrijkste voor het team is en blijft momenteel de blokpaprika. "Je vindt hier 500 kruisingen in het bloksegment, voornamelijk rood", laat Iwan zien. Momenteel zijn er in geel (WLS 1225 en 1384-16) sterke nummers. Bij Westland Seeds h zien ze verder potentie in varianten als de rode blok 1206-16 ('Met de benodigde resistentie, niet inleverend op productie en met een intense kleur) en de 1057-16 ('Die lijken ietwat op het hoofdras, maar zijn minder gehamerd'). Nu is het kijken of ze deze paprika's het zo goed blijven doen als Iwan verwacht. De eisen zijn namelijk streng. "We kunnen nergens op toegeven. We hebben als doel gesteld over vijf jaar in één kleur marktleider te zijn. Daar worden alle pijlen op gezet."



Voor meer informatie:
Westland Seeds
Poortcamp 9E
2678 PT De Lier
E info@westlandseeds.nl
T +31 174 527 750
www.westlandseeds.nl