Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe norm voor meten lichttransmissie en diffusiteit glas en schermen

NEN heeft een nieuwe versie van NEN 2675, de norm voor het bepalen van de optische eigenschappen van kasbedekkings- en schermmaterialen, voor commentaar gepubliceerd.

NEN 2675:1990 is herzien en uitgebreid met bepalingsmethoden welke beter aansluiten op de huidige stand der techniek, wetenschap en nieuwe kasbedekkingsmaterialen, zoals gecoate en diffuse glazen, en schermmaterialen.

Uitbreiding NEN 2675
De norm is uitgebreid met de bepalingsmethode voor hemisferische lichttransmissie. De in NEN 2675:1990 omschreven bepalingsmethode voor lichttransmissie is alleen van toepassing voor standaard helder glas. Voor nieuwe materialen, zoals diffuus, gecoat of geëtst glas (een grote hoeveelheid van huidige kasdekmaterialen op de (Nederlandse) markt) zal de hemisferische lichttransmissie moeten worden gemeten. Ook voor tijdelijke coatings en schermen is deze eigenschap belangrijk.

Daarnaast is de norm uitgebreid met de methode voor het bepalen van de lichtverstrooiing (Hortiscatter), een onmisbare eigenschap voor de tuinder bij het bepalen van de juiste keuze voor kasbedekkings- en schermmateriaal.

Commentaar indienen
Belanghebbenden kunnen tot 1 november 2017 via www.normontwerpen.nen.nl commentaar indienen op het ontwerp van NEN 2675. Op deze website is het voor iedereen mogelijk de ontwerpnormen in te zien en elektronisch commentaar in te dienen.

Meer informatie
Voor informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Annemarie Mewe, telefoon (015) 2 690 161 of e-mail mb@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen
Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie 'Vlakglas' houdt zich bezig met nationale en internationale normen en richtlijnen voor vlakglas. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar mb@nen.nl.
Publicatiedatum: