Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste commerciële Vertical Farm Amsterdam breidt uit

De eerste Amsterdamse commerciële vertical farm gaat uibreiden. GROWx, het bedrijf van John Apesos en ingenieur Jens Ruijg, groeit van 250m2 naar 1300 m2.



Verticaal telen met een helder doel
GROWx richt zich op vertical farming solutions. Het bedrijf heeft als doel de transitie naar een duurzame stadslandbouw te versnellen. Hun eerste project is gevestigd aan de Kleibergweg in Amsterdam.

John Apesos: "Met de groeiende wereldbevolking en de trek naar de grote steden is er een shift nodig binnen de voedselketen. Hoe kunnen we daarbij het milieu ontlasten? Halen we nog steeds onze groenten en fruit uit Spanje of Italië, ook als er geen fossiele brandstoffen meer zijn? GROWx heeft als missie de transitie naar een duurzame stadslandbouw te versnellen. Onze eerste, op commercie gerichte, vertical farm in Amsterdam biedt de mogelijkheid om vers voedsel, zeer lokaal en het hele jaar door te verbouwen. Onze kwalitatief hoogwaardige salades en kruiden worden nu op bestelling geteeld voor restaurants en hotels in Amsterdam. Daarmee herdefiniëren wij vers voedsel voor de Amsterdamse scene. Een eerste kleine transitie is gemaakt."



Compact concept
"Ons doel is het ontwikkelen van een premium lokaal product. Het middel is een vertical farm om dat mogelijk te maken. Ons concept en de technologie hebben we deels uit de ruimtevaart geleend. In een ruimtecapsule heb je per slot van rekening maar zeer beperkte ruimte. Wij hebben dan ook een heel compact en modulair concept ontwikkeld. Dat kan je in principe al toepassen in de kleinste ruimte van ieder gebouw. Je kan daarmee aan gebouwen een compleet nieuwe impuls geven. Hier in Amsterdam passen wij dit concept nu toe op 250 vierkante meter en dat breiden we snel uit naar een oppervlakte van 1300 vierkante meter voor het kweken van allerlei kruiden en salades."



Volledig gecontroleerde omgeving
Het aantal variabelen om rekening mee te houden in een vertical farm is kleiner dan in een traditionele kas. "Ik hoef mij nooit zorgen te maken om het klimaat. Of het nu hard waait, regent of de zon fel schijnt….Ik ga gewoon naar kantoor. Dat geeft een heerlijk gevoel. Wat wij hier doen? Wij creëren hier een optimaal klimaat in een volledig gecontroleerde omgeving. Het komt vooral aan op het terug koelen van het pand tot de juiste temperatuur. In dat klimaat kunnen wij van alles kweken gebaseerd op de lokale behoeften. Bijkomende voordelen zijn dat wij geen last hebben van pesticiden en zonder gebruik van chemicaliën produceren."

Duurzaam telen
De vertical farm van GROWx kan bestempeld worden als zeer duurzaam. Apesos: "Wij gebruiken hier de meest energiezuinige en nieuwste LED-technologie om de planten van voldoende licht te voorzien. Daarnaast nemen we 100% groene energie af, afkomstig van windmolens. Het door ons ontwikkelde unieke teeltsysteem zorgt ervoor dat we het water efficiënt hergebruiken en zorgt voor een besparing van water tot wel 95%. Maar de duurzaamheid moet je ook zien in relatie tot de volledige keten." Hij vervolgt: "Door onze hyper lokale teelt dichtbij afnemers is tot wel 98% minder transport nodig. Daarnaast stoten wij geen CO₂ en andere broeikasgassen uit. Dat is een aanzienlijke bijdrage aan duurzaamheid."



Winstgevend
De volgende fase voor GROWx is om de producten nu aan de marktnorm te laten voldoen. De kosten moeten omlaag en de efficiëntie omhoog. Apesos: "Voor de topchefs en restaurants waar wij ons op richten gaat het om het onderscheid te maken op smaak en kwaliteit, maar uiteindelijk speelt de prijs nog steeds een belangrijke rol. Die moet op orde zijn. Naast het verlagen van de kosten zullen we de productie moeten opschalen om duurzaamheid ook om te zetten in winstgevendheid. Er is zoveel interesse in ons concept. Hier in de Amsterdamse regio moet dat zeker gaan lukken. Dan kunnen wij ons concept verder gaan uitrollen, binnen Nederland, naar andere steden en naar het buitenland."

Kennis en technologie
John Apesos is zelf afkomstig uit Amerika: "Mijn plan was om in Amerika te starten vanwege het aantal te bereiken mensen. Maar voor het ontwikkelen van nieuwe concepten is veel kennis en ervaring nodig. In Nederland is vooral hoogwaardige en vernieuwende kennis aanwezig. Nederland blijkt elke keer de bakermat te zijn van alle voedselvernieuwingen. Het wordt hier allemaal uitgevonden, in zadenontwikkeling en LED-verlichting." John voegt daaraan toe: "De uitdaging bij onze vertical farm ligt op het beheersen van energie en watergebruik. Voor de technologie binnen onze vertical farm hebben we gekozen voor HortiMaX. Zij hebben ons de procescomputer, de sensoren, maar ook de oplossingen voor fertigatie en desinfectie geleverd. Zij hebben ons letterlijk - stap voor stap - geholpen om samen met ons na te denken over een passende oplossing. Zij hebben daar veel kennis en expertise over. Daarnaast wisten zij ons andere partners aan te bevelen. De samenwerking met Lek/Habo is daar een mooi voorbeeld van."

Voor meer informatie:
GROWx
info@growx.co
growx.co



HortiMax
T: +31(0)15 3620300
F: +31(0)15 3693038
office@hortimax.com
www.hortimax.com
Publicatiedatum: