Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedselkwaliteit bepalen met licht

Met de juiste technologie kan met licht de voedselkwaliteit worden bepaald, wat bij kan dragen aan efficiëntere, minder verspillende productiesystemen.

Met financiering van Growing Forward 2 (GF2) heeft het Canadese bedrijf P & P Optica een systeem gepatenteerd waarmee ze hyperspectrale beeldsensoren kunnen integreren in een hectische, voedselverwerkende omgeving.

Kevin Turnbull, VP Verkoop van P & P Optica: "We hebben 'PPO Smart Imaging' ontwikkeld, een proces dat licht gebruikt om de chemische samenstelling van een specifiek voedingsproduct te analyseren."

Volgens hem toont deze technologie aan welke producten van voldoende kwaliteit zijn en welke niet. "Het integreren in een voedselproductiesysteem kan verwerkers helpen de efficiëntie van hun klassering en sortering te verbeteren."


Fotobron: P&P Optica

Hyperspectrale beeldvorming (ook wel chemische beeldvorming genoemd) betekent het verlichten van een object met fel licht. Speciale camera's verzamelen honderden verschillende kleurvariaties, terwijl het object onder het licht door gaat – gewone consumentencamera's werken op een veel lager niveau – en kunnen uit die kleuren gegevens halen. Deze gegevens geven aan waar het object uit bestaat en wat de kwaliteit ervan is.

Turnbull en zijn collega's werken momenteel samen met lokale spinazieverwerker Ippolito Produce en Conestoga College om hun technologie in een werkomgeving te integreren. P & P Optica gebruikt soortgelijke technologie in recycling en op biomedisch gebied, maar dit is de eerste keer dat ze het voor voedsel gebruiken. 

"Handmatig sorteren is ineffectief of onpraktisch, dus gebruiken verwerkers vaak beperkte technologieën zoals röntgen- of metaaldetectoren," zegt hij. Hiermee is er toch verspilling, waarbij mogelijk goed voedsel tot afval wordt verwezen, en vervuiling door vreemd materiaal met het risico dat het de consument bereikt. Volgens hem kan hun systeem hier verbetering in brengen.

Alhoewel Turnbull nog niet kan overzien wat de precieze impact van dit systeem zal zijn, verwacht hij wel een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling: "Zelfs als er maar 25 procent minder spinazie wordt weggegooid, vertaalt dit zich in honderdduizenden dollars per jaar."

Het prototype van P & P Optica is onlangs geïnstalleerd in de Ippolito-fabriek in Burlington. De bedrijven werken nu nauw samen om het systeem actief te testen en af te stemmen.

Hoewel afronding van de proef pas later dit jaar is gepland, zegt Turnbull dat ze al een groeiende interesse in de technologie zien: "Een wortelproducent en een aardappelbedrijf zijn ook partners in het project. Toen we onze aanvraag deden bij Growing Forward 2 hebben zij ook direct met investeringen bijgedragen. Ze hebben dit project vanaf het begin enthousiast ondersteund."

Bron: Ag Innovation Ontario
Publicatiedatum: