Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Primaire LED lens kan verschil maken in lichtverdeling"

Een uniforme lichtverdeling is een belangrijkste factor in het succesvol toepassen van assimilatiebelichting in de tuinbouw. Ieder lichtarmatuur in de markt heeft een bepaalde lichtverdeling: deze bepaalt hoe breed de uitstralingshoek is en wat de vorm van de totale lichtstuitstraling is. Dit patroon in combinatie met de afstand tussen de armaturen speelt een belangrijke rol in de uniformiteit van de lichtverdeling.

De Oreon Grow Light 2.1 is zeer compact en heeft een hoog vermogen. Dit betekent dat er minder armaturen nodig zijn voor een gegeven lichtniveau, het betekent dus tevens dat de armaturen verder uit elkaar hangen. Dit bespaart op het aantal armaturen, installatiekosten en blokkeert minder zonlicht. Twee cruciale eigenschappen maken dat dit mogelijk is met de Oreon Grow Light:
  1. Waterkoeling zorgt ervoor dat de leds koel blijven ondanks het veel grotere aantal leds in het armatuur.
  2. De speciaal ontworpen lens zorgt voor een uniforme lichtverdeling ondanks de grote afstand tussen de armaturen.
In dit artikel wordt uitgelegd hoe belangrijk de speciaal ontworpen lens is voor het verkrijgen van een uniforme lichtverdeling. Hiervoor worden standaard leds vergeleken met een afstralingshoek van 120 graden met de speciale lens die geïntegreerd zit in de leds in de Oreon Grow Light 2.1.

Casus
Een tuinder wil graag assimilatiebelichting in zijn kas gaan gebruiken met een gewenst lichtniveau van 75 μMol/s/m2. De lichtuniformiteit moet minimaal 90% zijn. De afstand tussen de tralies is 5 meter, en de tuinder wil dat de lampen aan de tralie gemonteerd worden. De beschikbare hoogte tussen het gewas en de armaturen is 2,85 meter.

Resultaat
De LB (low blue) versie van de Oreon Grow Light heeft een output van 1562 μMol/s. De tuinder wil een lichtniveau van 75 μMol/s/m2, dit vertaalt zich naar een gebied van 20,82 m2 per armatuur. De afstand tussen de tralies is 5 meter, waardoor de afstand tussen de armaturen langs de tralie 20,82 / 5 = 4,16 m bedraagt.

Figuur 1 laat de lichtverdeling zien met de leds die in de Oreon Grow Light gebruikt worden. Figuur 2 laat het resultaat zien voor eenzelfde armatuur met standaard 120 graden uitstraling leds.


Figuur 1: Resulterende lichtverdeling met de leds in de Oreon Grow Light (Lamp output = 1562 μMol/s)


Figuur 2: Resulterende lichtverdeling met standaard 120 graden leds (Lamp output = 1562 μMol/s)

Het is zichtbaar dat het met de 120-graden lens niet mogelijk is om 90% uniformiteit te behalen. De enige optie in deze situatie is om lampen met minder vermogen te gebruiken en deze dichter bij elkaar te hangen: hierdoor moeten de lampen aan C-profielen worden opgehangen.

Als we bekijken hoe de situatie wordt met lampen die de helft van de lichtoutput hebben en aan C-profielen zijn opgehangen, dan krijgen we het volgende:

De halve-output lamp heeft een output van 781 μMol/s, de tuinder wenst 75 μMol/s/m2, dus ieder armatuur moet een oppervlak van 10,41 m2 belichten. De armaturen worden aan C-profielen opgehangen in een vierkant raster van 3,22 m x 3,22 m (= 10,41 m2)

De lichtverdeling wordt getoond in figuur 3.


Figuur 3: Light Distribution with half-power lamps and standard optics. Red line = truss, blue line = c-profile.

In figuur 3 kunnen we zien dat de oplossing met halve-output lampen net niet 90% uniformiteit bereikt. Dit betekent dat men, om 90% uniformiteit wel te bereiken, de output nog iets verder omlaag zou moeten en de afstand tussen de lampen nog iets kleiner zou moeten worden.

Resultaat (>90% uniformiteit, hoogte = 2,85 m)
  • Benodigd aantal armaturen Oreon Grow Light per hectare: 480 stuks
  • Benodigd aantal armaturen 120 graden lens per hectare: >960 stuks
Conclusie
De keuze voor de Oreon Grow Light 2.1 zorgt ervoor dat er minder armaturen nodig zijn, met behoud van een superieure uniformiteit. De Oreon Grow Light kan zoveel lichtvermogen in een armatuur hebben omdat er gebruik gemaakt wordt van waterkoeling. Geen enkel passief gekoeld armatuur kan zoveel vermogen in zo'n klein armatuur kwijt.

In de gepresenteerde casus is het aantal benodigde Oreon Grow Light armaturen per hectare minder dan half zo groot, dan wanneer men standaard leds zou toepassen. Gebruik maken van beschikbare standaard leds zal daardoor de kosten van bekabeling en installatie verhogen, evenals de bijkomende kosten voor het plaatsen van C-profielen. In de meeste gevallen is dit niet nodig bij toepassing van de Oreon Grow Light 2.1.

Voor meer informatie:
Lemnis Oreon
Lorentzlaan 6
3401 MX IJsselstein
T: +31 30 760 0660
E: info@lemnis-oreon.com
www.lemnis-oreon.com
Publicatiedatum: