Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Faillissementsverslag FresQ biedt uitweg telers

Tholen - Het eerste faillissementsverslag van FresQ biedt oud-leden een mogelijkheid om terugvordering van de uitgekeerde subsidies te voorkomen. Als de terugvorderingen aan FresQ te wijten zijn, kan FresQ die niet bij de ontvangers terugvorderen. 

Het gaat onder andere om de GMO-subsidies die FresQ-leden sinds 1 januari 2010 uitgekeerd heeft gekregen. Daar heeft de organisatie geen recht op omdat ze niet voldeed aan de subsidie-regels. In totaal vordert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland € 48,5 miljoen aan eerder uitgekeerde subsidies terug.

Terugvorderen op leden
In mei dit jaar werd FresQ failliet verklaard. Op het moment van het faillissement liepen er nog twee procedures om terugvordering van al dit geld te voorkomen. Deze procedures worden voortgezet. Als de vorderingen in stand blijven, zal FresQ de subsidies bij de leden moeten terugvorderen. Dat staat in de projectovereenkomsten. Daarin staat echter ook de bijzin "tenzij de terugvordering te wijten is aan FresQ".

Die bijzin kan een uitweg bieden voor de oud-leden, die terugbetaling boven het hoofd hangt. Als ze dus aan kunnen tonen dat de terugvordering te wijten is aan FresQ, is er geen vordering van FresQ op de oud-leden. De curator doet hiernaar nader onderzoek.


Het betreffende fragment uit het verslag

Oneerlijk handelen
De curator onderzoekt nog mogelijk paulianeus, ofwel oneerlijk handelen rond verschillende transacties. Tot op heden en kijkend naar de hypotheek en de pandrechten is daar nog niets van gebleken.