Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Centrale Markt Thessaloniki brengt afgekeurde agf naar voedselbanken

De Centrale Markt van Thessaloniki (CMT) werkt samen met Bulgaarse organisaties aan de lancering van een project dat de verspilling van groenten en fruit moet reduceren. Het doel van het project is versproducten te verzamelen die ongeschikt zijn voor de handel, maar die nog steeds prima zijn voor consumptie. Deze volumes worden dan opnieuw gedistribueerd aan initiatieven ter ondersteuning van mensen in nood, zoals voedselbanken. Het project moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

"We hebben als comité wat ideeën geformuleerd om voedselverspilling aan te pakken en willen deze volgend jaar presenteren op het congres in Barcelona", vertelt Theodoros Papadapoulos van CMT. Het comité werd in april opgericht tijdens het congres in Rome en bestaat uit zowel Griekse als Bulgaarse bedrijven.

Volgens Papadapoulos zal het programma twee vliegen in één klap slaan. Enerzijds zal het de hoeveelheid voedselverspilling aanzienlijk verminderen, anderzijds zal het voedsel leveren aan degenen die er dringend behoefte aan hebben, zoals vluchtelingen uit Syrië. "Als het programma door de EU is geaccepteerd, krijgen we financiële steun. Deze steun zal worden gebruikt om een non-profit-organisatie op te zetten die minstens tien jaar moet bestaan." Hoewel de meest voor de hand liggende bronnen voor commercieel ongeschikte producten CMT en zijn leveranciers zijn, zou Papadapoulos ook graag groenten en fruit van retailers en supermarktketens willen 'redden'. Aangezien het programma momenteel wacht op goedkeuring, schat Papadapoulos dat het programma volgend jaar zal beginnen.

Toenemende vraag uit de Balkanregio
De Centrale Markt van Thessaloniki ziet een toenemende vraag uit buurlanden in de Balkanregio, zoals Bulgarije en Roemenië. CMT heeft het voordeel van zijn centrale locatie in Thessaloniki. Met steeds meer klanten uit de Balkan, leveren Bulgaarse en Roemeense klanten de logistieke middelen soms zelf, door hun eigen vrachtwagens naar CMT te sturen. "We hebben ook (vak)beurzen bijgewoond in Bulgarije, waar we nieuwe klanten ontmoetten met interesse in onze producten. Het embargo van Rusland hielp natuurlijk wel flink bij het sluiten van meer deals in deze regio", aldus Papadapoulos.

Voedselpark
Papadapoulos vertelt hoe de Griekse tuinbouwsector is hersteld van een slechte winter. "Deze zomer genieten we van mooie volumes van goede kwaliteit tegen redelijke prijzen. In deze tijd van het jaar bereikt de Griekse markt zijn hoogtepunt. Dat is het gevolg van de voorjaarsopbrengst in de noordelijke regio's in Griekenland, die een overvloed aan (water)meloenen, abrikozen, perziken, nectarines en kersen naar de markt brengt. Vooral de kwaliteit van de abrikozen en perziken van dit jaar is goed."


Vicevoorzitter Theodoros Papadopoulos met Katerina en Sofia

De grootste uitdaging in het handhaven van goede prijzen is het ondersteunen van Griekse producenten. We hebben steun nodig van zowel de markt als de overheid om Griekse telers toegang te geven tot de wereldmarkt, met grotere deals en grotere klanten", aldus Papadapoulos.

Om de Griekse productsector te stimuleren, zet de Centrale Markt van Thessaloniki een deel van zijn winkelgebied om in een 'Voedselpark'. Daar worden Griekse producten als olijven, olijfolie, wijn, kaas en yoghurt aangeboden door groothandelaren. CMT werkt momenteel aan het aanbieden van de nodige infrastructuur voor deze producten, alsook aan het verzorgen van voldoende kwaliteitscontroles. "We moderniseren onze faciliteiten nu met nieuwe technologieën, met de nadruk op kwaliteitsborging. Op deze manier kunnen we voldoen aan de normen van de Europese markt."

Voor meer informatie:
Theodoros Papadapoulos
Central Market of Thessaloniki
Tel: 0032310 764023
Fax: 00302310 760076
E-mail: info@kath.gr
http://www.kath.gr


Publicatiedatum: 17-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: