Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beestjes doodschieten met een laser

Star Wars in de kas?

Lang geleden, in een sterrenstelsel hier ver vandaan (nou ja, in 2010, en hier op aarde), kwam de medeoprichter van Intellectual Ventures en voormalig Chief Technology Officer bij Microsoft, Nathan Myhrvold, met een idee voor een insectdodend scherm. Dit was eigenlijk bedoeld om de volksgezondheid in sub-Sahara Afrika te verbeteren. Nu is het Photonic Fence echter een commercieel project geworden met een specifiek doel: bestrijding van de Aziatische citrus psyllid. Dit invasieve insect heeft de citrusproductie in Florida de laatste 15 jaren met ten minste 70% verminderd. Het Photogenic Fence is geïnstalleerd op een terrein van het Department of Agriculture in Florida waar het voor het eerst echt getest wordt. Als alles volgens plan gaat, wil Intellectual Ventures het Photogenic Fence op de markt brengen voor telers die hun gewassen willen beschermen tegen allerlei soorten ongedierte. 

De camera's op het Photogenic Fence detecteren ongedierte binnen een afstand van 100 meter. Daarna stelt het de grootte, snelheid, en de vleugelslag frequentie van het insect vast. "Als het apparaat vaststelt dat het ongedierte is dat op de lijst staat, wordt er een fatale laser ingezet. Binnen 25 milliseconden is het insect dan dood," vertelt Arty Makagon, technisch leider van het project. "Ieder muursegment is ontworpen om insecten te identificeren. Als het een insect is dat schadelijk is voor de gewassen, zal het een fatale laser afschieten dat tot wel 20 insecten in een seconde kan doden." Het bedrijf zegt dat het apparaat, dat een "kill zone" van 30 meter breed en drie meter hoog heeft, 99% van de insecten dat het identificeert doodt.
Publicatiedatum: