Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eminent Seeds

"We hoeven niet de grootste te zijn"

Tholen - De grootste speler zijn in paprika groen, in grof tros of in hogedraadkomkommers. Er zullen vast veredelaars van dromen, maar niet die van Eminent Seeds. Zij koesteren de bijzondere producten in hun assortiment en willen die kwalitatief en kwantitatief verder uitbouwen.


Jolande Salemans en Peter van Duin

"De grootste hoeven we niet te zijn", vindt Peter van Duin. Eind vorig jaar startte hij bij Eminent Seeds als hoofdverantwoordelijke voor veredeling en zaadproductie. Daarin heeft hij een duidelijke focus. "Een van de belangrijkste punten is het doorvoeren van diversiteit in kleuren in alle variëteiten. In de cherry's bijvoorbeeld gaat het om de lekkerste en de beste, maar ook om de kleur. Zo kunnen ook eind-afnemers als supermarktketens zich onderscheiden", vertelt hij. "We zien de vraag naar meer kleur in de markt ook in andere producten, zoals onze babypaprika bijvoorbeeld."


Variatie in kleur voor nu en in de toekomst. Op de foto's diverse tweede en derde screening

De babypaprika is van oudsher een groot product van Eminent. Met de Tinkerbell is het veredelingsbedrijf van oud-paprikatelers Ted en Jan van Heijningen groot geworden. "De rassen geraken door de jaren heen natuurlijk ook op hoger niveau. We werken aan resistenties, opbrengst en de productieconsistentie." In de capsicum-familie is ook een ander belangrijk product van het bedrijf te vinden: de Habanero Tijuana, die in de Noord-Europese klimaatzone geteeld kan worden. "Voorheen was niet goed mogelijk habanero's in koelere regio's te telen. We richten onze veredelingsactiviteiten hier specifiek op, maar sommige rassen kunnen ook goed breder ingezet worden."


Uitstalling van de Eminent-producten. De showcase vond plaats in het pand van de Best Fresh Group, waar Eminent Seeds net als handelsbedrijf Eminent Food deel vanuit maakt. De samenwerking met afzetpartijen en handel biedt het bedrijf mogelijkheden om producten direct te testen.

Bijzonder en bijzonder lastig
Het zijn de producten waar de grote veredelaars volgens Peter bijna niet aan toekomen – eigenlijk gewoon omdat het een dure en lastige klus is voor een te klein product. "We werken natuurlijk met relatief kleine producten. Dat maakt het registreren van een ras in verhouding een kostbare zaak. Je wil zeker weten dat het goed is, voor je eraan begint." En dan zijn de bijzondere rassen waar Eminent mee werkt vaak in eerste instantie absoluut niet geschikt zijn voor de commerciële teelt. "De teeltvriendelijkheid laat nogal eens te wensen over. Dat erin kruisen, kost tijd.", verduidelijkt hij. Dat heeft het bedrijf ook gemerkt bij de Tomberry's, de welbekende pareltomaten van de club in geel en rood. "De basis is er en de markt reageert er positief op. Ook hier werken we aan het verder verbeteren van de markt en de plant. Die willen we gewasvriendelijker maken. Nu is-ie wel heel exclusief", lacht Peter. "Dat is natuurlijk goed, maar daar zit wel ruimte in."



Het mag duidelijk zijn, het draait allemaal om het ontwikkelen van nieuwe rassen en het verbeteren van de bestaande rassen bij Eminent. Toch? Dat is volgens Peter nou ook niet zo. Zo is de veredelaar is het behalen van het GSPP-certificaat een belangrijke stap geweest. Eminent Seeds levert bijvoorbeeld ook diverse heirloom tomaten. Ondanks dat ze deze OP's (rassen zonder patent) niet exclusief in hun assortiment hebben, is het animo hiervoor behoorlijk. Een van de oorzaken daarvan is dat het bedrijf GSPP-gecertificeerd is. "Daarnaast testen we al het zaad twee keer op zowel pepino als clavibacter. Daarin zijn we uniek. We willen hierin het beste jongetje van de klas zijn, een garantie naar plantenkwekers en telers bieden", vindt Jolanda Salemans, verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. "Zeker in de heirloom rassen is de ziektedruk reëel. Je moet er niet aan denken dat een relatief klein product voor grote problemen zorgt. Die zorg willen we wegnemen. "

Voor meer informatie:
Eminent Seeds
ABC Westland 118
2685 DB Poeldijk
T: +31 174 214570
www.eminentseeds.nl