Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Licht in de kas: kwaliteit of kwantiteit?

De afgelopen jaren waren alle ogen gericht op diffuus glas. Immers: diffuus glas zorgt voor een betere lichtverdeling in de kas en het licht dringt dieper in het gewas door. Cultilene signaleert daarnaast echter ook een groeiende belangstelling voor extra helder glas met dubbele AR-coating, waarbij sprake is van een beduidend hogere lichttransmissie. Of een tuinder gaat voor diffusiteit of lichttransmissie is afhankelijk van diverse factoren; onder meer teeltstrategie, ligging van het bedrijf en afzetperiode spelen een rol.



De voordelen van diffuus glas zijn bij de meeste telers wel bekend: meer lichtspreiding en een uniformere horizontale lichtverdeling. Dit vermindert de schaduwwerking in de kas en zorgt voor een meer gelijkmatig klimaat. Ook dringt het licht dieper in het gewas door, wat resulteert in meer fotosynthese. "Tien procent meer haze (lichtspreiding) zorgt doorgaans voor één procent meer productie", zegt Ralf Derksen, Productmanager Glas bij Saint-Gobain Cultilene. "Tegelijkertijd geldt echter de stelregel dat één procent meer licht staat voor één procent meer productie. In de kas spelen dus zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het licht een rol."

Maatwerk
Voor een optimaal lichtplaatje zou een teler eigenlijk moeten kiezen voor zoveel mogelijk diffusiteit in combinatie met een zo hoog mogelijke lichttransmissie. Probleem is echter dat deze zaken niet samengaan: hoe hoger de haze-factor (diffusiteit) van glas, hoe hoger de reflectie en hoe lager de lichttransmissie. Met name in de winterperiode, wanneer de zon laag staat, ligt de lichttransmissie van diffuus glas lager dan bij helder glas. "Telers moeten dus kiezen tussen diffusiteit en lichttransmissie", zegt Derksen. "En natuurlijk is het ook mogelijk om een middenweg te nemen, te kiezen voor 'the best of both worlds'. Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke strategie het beste is. De keuze voor een bepaald type glas hangt af van diverse factoren: de teeltwijze van een tuinder, de locatie van zijn kas, of er al dan niet assimilatiebelichting hangt, het gewenste oogsttijdstip, et cetera. Het is een kwestie van maatwerk."

Diffuus en helder glas
Saint-Gobain Cultilene signaleert dat zowel haar diffuse Albarino-glas met AR(antireflectie)-coating als haar extra heldere vlakglas met dubbele AR-coating in trek is bij tuinders. De speciale hydrofiele AR-coating van Saint-Gobain Cultilene zorgt voor enkele procenten meer lichttransmissie onder natte omstandigheden. "Daarnaast zien we een toenemende vraag naar ons extra heldere en ijzerarme vlakglas met dubbele AR-coating; een uniek product van Saint-Gobain Cultilene. Dit glas laat zeer veel PAR- en UV- licht door. Bij UV-licht haal je zomaar tien procent winst ten opzichte van diffuus glas met een dubbele AR-coating. Steeds meer telers zien deze meerwaarde: inmiddels hebben we projecten gerealiseerd in onder meer de sla-, tomaten-, en aardbeienteelt."

Duurzaamheid
Derksen benadrukt dat het ook belangrijk is dat tuinders oog hebben voor de duurzaamheid van het glas dat ze kiezen. "Saint-Gobain kan deze duurzaamheid garanderen vanwege haar unieke antireflectiebehandeling. Tijdens het hardingsproces ontstaat een chemische reactie tussen de AR-coating en het glas, waardoor deze tot één egaal geheel worden. Hierdoor hecht er minder snel vuil aan het glas en blijft de lichttransmissie gedurende vele jaren gewaarborgd. Een hoge lichtdoorlatendheid op het moment van aankoop is mooi, maar deze moet ook na tien jaar nog op peil zijn. Kortom: de keuze voor Saint-Gobain-glas is een duurzame en een toekomstbestendige keuze."

Voor meer informatie:
Saint-Gobain Cultilene
Zeusstraat 2
5048 CA Tilburg
t + 31 (0)13 578 00 57
info@cultilene.nl
www.cultilene.com
Publicatiedatum: