Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse kascourgettes: van traditioneel groen naar insta-geel

Tholen - Als pasta-vervanger, op de barbecue en zelfs op brood: de consument eet meer en meer courgettes. Tegelijkertijd krijgt de Nederlandse groene glascourgette het lastiger. Toch is er toekomst voor de courgetteteelt in Nederland, denkt Jesper van Oostende van The Greenery.

Het areaal groene kascourgettes in Nederland is aan het krimpen. De groene vruchten delven in de zomer meer en meer het onderspit tegenover de aanvoer uit de vollegrond en hebben het de rest van het jaar moeilijk door de productie uit Zuid-Europa. Jammer, vindt Jesper van Oostende van The Greenery. "Glascourgettes worden beschermd geteeld. De voorraden zijn kort en het product is snel bij de klant. Het is een mooi en goed product", vertelt hij. "Maar je ziet dat steeds minder klanten bewust kiezen voor die kwaliteit. Er wordt toch vaak gekozen op prijs."



De consumptie van de courgette is daarentegen de afgelopen jaren daarentegen wel toegenomen. "Van een sandwich met courgette kijkt niemand meer op, terwijl consumenten een paar jaar geleden nog vroegen wat voor rare plak daar lag. Op de barbecue doet de courgette het ook goed en worden ze worden bovendien veel gebruikt als calorie- en koolhydraatarm alternatief voor pasta. Dit soort ontwikkelingen zorgen voor een verhoogde consumptie."

In de Nederlandse courgettesector is er ook een opleving te zien. In geel, welteverstaan. "De markt is fragiel en zodra er ook maar iets gebeurt, zakt-ie in elkaar. Maar je ziet het areaal gele courgette in Nederland jaar op jaar iets groeien", bevestigt Jesper. Gele courgettes worden vrijwel niet geteeld in Zuid-Europa. "De kwaliteit is daar vandaan niet toereikend en ze zijn niet goed te bewaren. Afgelopen winter was er wel wat aanvoer uit Israël en ook vanuit Kenia wordt wat product geïmporteerd. Dan is het product lang onderweg en is de prijs hoog. Met Nederlands product heb je daar geen last van."



Opvallend aan deze ontwikkeling is dat er qua smaak helemaal niet veel verschil zit tussen de gele en de groene. Het is echt het uiterlijk van de vrucht die het verschil maakt, ziet Jesper. Bij foodies en bloggers valt het product in de smaak. "Eerst was het een specialty en lag de gele courgette bij de foodservice en de horeca. Het werd via de daghandel-kanalen verhandeld. Nu zie je dat de retail opkomend is." Dat is anders dan bijvoorbeeld bij de bolcourgette. "De bolcourgette is echt nog een niche-product. Afnemers willen die maar heel af en toe in het assortiment. Gele courgettes zijn al veel verder. Steeds meer klanten en supermarkten zijn bereid 'm in het assortiment op te nemen. Er is nog wel toekomst voor de Nederlandse glascourgette, maar dan meer geel dan groen."


Dit artikel verschijnt in magazine Primeur. In AGF Primeur zijn tal van achtergrondverhalen te vinden. Voor meer informatie op www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
The Greenery
Tel: 0180- 656715
Mob: 06-10307111
J.vanOostende@TheGreenery.com
www.theGreenery.com