Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PSTVd aangetroffen in zaad van raketblad

De Nederlande Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een lichte besmetting van Potato spindle tuber viroid (PSTVd) aangetroffen in zaad van Solanum sisymbriifolium, beter bekend als raketblad.


Foto: NVWA

De besmetting is aangetroffen in een partij raketbladzaad bij een veredelaar en producent van raketblad (Nieuwe Oogst meldt dat het gaat om Vandinter Semo). De besmette partij raketzaad is echter geproduceerd in Azië. Het bedrijf heeft levering van het zaad stopgezet en afgezette partijen teruggehaald. Zaad uit de besmette partij is door 1 teler in Nederland door 1 teler in het Verenigd Koninkrijk ingezaaid. De NVWA heeft de Nederlandse teler geadviseerd het gewas te vernietigen en heeft de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk op de hoogte gesteld.

Aardappelspindelknolviroïde
Het potato spindle tuber viroid, beter bekend onder de Nederlandse naam aardappelspindelknolviroïde, is een schadelijk organisme (quarantaine organisme) dat is opgenomen in bijlage IAI van Richtlijn 2000/29/EU (de Fytorichtlijn). Het viroïde mag niet worden binnengebracht of worden verspreid binnen de Europese Unie. PSTVd vormt geen enkele bedreiging voor de volksgezondheid.

Besmetting voorkomen
De NVWA ziet de besmetting van raketbladzaad als een bedreiging voor de pootgoedteelt. Raketbladzaad wordt soms direct naast pootaardappelen geteeld omdat het – op zeer beperkte schaal - door akkerbouwers wordt gebruikt als lokgewas tegen aardappelmoeheid. Telers van raketblad wordt daarom dringend aanbevolen om in het gewas gebruikte machines grondig te reinigen en te ontsmetten en om te voorkomen dat planten van raketblad in contact komen met aardappelplanten.

De NVWA doet onderzoek naar raketbladzaad van andere leveranciers. Bij eerder onderzoek is nooit PSTVd in raketbladzaad aangetroffen. Raketblad behoort tot de familie Solanaceae, waartoe ook aardappel, paprika en tomaat behoren. Van deze laatste gewassen is al langer bekend dat ze waardplant zijn van PSTVd.

Voor meer informatie:
NVWA
0900-03 88
www.nvwa.nl/over-de-nvwa/inhoud/contact
Publicatiedatum: