Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tentoonstelling over Loosduinse groentenveilingen

Van oudsher is Loosduinen een belangrijk tuinbouwgebied. Aan het einde van de 19e eeuw maaktde de teelt onder glas een opmars en vlak voor de eeuwwisseling werd de Loosduinsche Groentenveiling opgericht door 62 tuinders. In het Loosduins museum wordt teruggeblikt op deze periode. Donderdag 24 juni wordt de tentoonstelling "70 jaar Loosduinse Groenteveilingen" geopend door de heer Kees Peters, keurmeester bij de Loosduinsche Groentenveiling (L.G.V.) en later bedrijfsleider, bij Veiling Westland Noord te Poeldijk, na de fusie van een aantal veilingen.

De Loosduinse tuinbouw omvatte aan het begin van de 20e eeuw ruim 280 hectare (ter vergelijking: 35 jaar daarvoor was het nog 100 hectare). Er werden aardappelen geteeld en veelal groenten onder glas gezet. De afzet geschiedde via de Loosduinsche Veiling, waar op 10 april 1900 voor het eerst geklokt werd.


Groenteveiling in Loosduinen, tribune met kopers waarvan er driekwart mijnen voor producten die voor het buitenland bestemd zijn. Nederland, 1915. Bron: Geheugen van Nederland. Klik hier voor een uitvergroting

Hele afzet
De veiling kende een vooruitstrevend beleid in die zin dat ze de eerste waren die het in 1901 verplichtten de hele afzet via de veiling te verhandelen. "De L.G.V. was de eerste veiling in Nederland waar de leden verplicht waren te veilen. De basis voor een gezonde groei was gelegd. In het jaar 1909 was de omzet f.1.196.424,78. En was de veiling de grootste in Nederland", laat het Loosduins Museum weten.

Er ontstond ook onvrede. In 1919 werd de Coöperatieve Groentenveiling opgericht door een aantal leden van de LGV. Uiteindelijk fuseerde de veiling in 1967 met de veilingen van Poeldijk, Honselersdijk, Sammersbrug, Wateringen, Naaldwijk, Zwartendijk, Monster en Kwintsheul tot de Groenten- en Fruitveiling Westland Noord. Door de oprukkende woningbouw, verdween de tuinbouw langzaam uit het gebied.


Bekijk hier een video van Bibliotheek Den Haag over de herinneringen van Wim Hartman aan de tuinbouw in Loosduinen.

De bestaanscyclus van de Loosduinse groenteveilingen kunt u tot 16 december bekijken in het Loosduins museum, de Korenschuur (naast de molen). Marg. van Hennebergweg 2a Den Haag. Voor meer informatie www.loosduinsmuseum.nl
Publicatiedatum: