Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robots met watermessen zijn de toekomst

Net na de dageraad in de Salinasvallei ten zuiden van San Francisco rolt een robot door een veld dat dampwolken uitspuwt. Het snijdt kroppen sla met 'watermessen' af – hogedruk waterstralen – en slaat het product op. De kroppen rollen zijn mond in en een transportband op, waar werknemers met kappen en schorten de losse bladeren van de sla afscheuren.

Aan de overkant zijn werknemers sla op de moeizame ouderwetse manier aan het oogsten: voorovergebogen met een mes in de hand. "Als je een beginner bent, maakt het je kapot, je rug gaat echt pijn doen," zegt Isabel Garcia, een oogstmedewerkster die bovenop de robot werkt. "Je moet erg sterk zijn om dat soort werk te kunnen doen."

Garcia en de andere werknemers hier zijn hun werk niet aan een robot kwijtgeraakt - ze werken ernaast. En maar goed ook want teeltbedrijven in Californië kampen met een ernstig arbeidstekort van misschien 20 procent. Steeds meer geavanceerde robots moeten het gat dichten, hier en in de rest van de wereld. Want als de mensheid verwacht zijn groeiende bevolking van een statische hoeveelheid grond te voeden kan het alle hulp gebruiken.

Hier in de Salinas Valley werken telers en technici samen om het in een soort Silicon Valley voor de landbouw te veranderen. En ze houden het niet bij robots met watermessen. Want het zijn gegevens die deze landbouwrevolutie zullen gaan bepalen. Het gaat niet alleen om robots die het werk doen dat mensen niet willen doen, maar kunstmatige intelligentie die werk doet dat mensen niet kunnen doen. En kunstmatige intelligentie kan niks zonder gegevens.

Lees verder op de website van het Departement van Voeding en Landbouw van Californië
Publicatiedatum: