Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beter watergebruik en nutriëntenopname met elektromagnetisering?

De elektromagnetische behandeling van irrigatiewater wordt steeds meer toegepast in zowel de glastuinbouw als de vollegrondsteelt. Na jaren onderzoek en ontwikkeling en uitgebreide proeven in samenwerking met commerciële telers en onderzoekscentra installeert het Zwitserse bedrijf Aqua4D hun systeem in een groeiend aantal landen.

Betere kwaliteit irrigatiewater, oplossingen voor zilte grond, efficiënt gebruik van voedingsstoffen en meststoffen, meer groeizame gewassen, een vermindering van algen en biofilm in irrigatiesystemen en meer resistentie tegen ziektes zoals nematoden. Dit zijn volgens Aqua4D de voordelen van het gebruik van hun systeem. Hun geheim: een mysterieuze buis waardoor het irrigatiewater stroomt, voor gebruik op de gewassen.

Volgens Aqua4D vindt de magie plaats in een buis waarin elektromagnetische signalen de fysieke aspecten van het water wijzigen. "Om een lang verhaal kort te maken: de elektromagnetisering verandert de eigenschappen van het water, wat resulteert in een fijnere en meer homogene staat van het water en de zouten en voedingsstoffen erin. Voedingsstoffen worden beter opgelost en verspreid en gemakkelijker door de planten geabsorbeerd, terwijl overtollig water goed wordt afgevoerd onder de rhizosfeer. Er vindt in de bodemporiën geen kristallisatie meer plaats van zouten die de plant beschadigen, en de verbeterde waterretentie zorgt voor meer waterbesparing."


Installatie bij een Mexicaanse tomatenteler

Hoewel dit klinkt als abracadabra, en wat er binnen de behandelingsbuis gebeurt onzichtbaar is, zijn veel telers overtuigd door de technologie vanwege de uitstekende resultaten die ze na proeven en commerciële installatie bij hun bedrijf hebben gezien. Het systeem is in meer dan 32 landen geïnstalleerd, van een tiental buizen bij kleine commerciële tuinbouwbedrijven in Canada tot de installatie op een meloenveld van 7000 hectare met druppelirrigatie in Brazilië.


Bedieningskast in de kas van een Mexicaanse tomatenteler.

Patrick Rosat, verkoopdirecteur bij Aqua4D, legt uit dat de technologie beproefd is en het verhaal over hun systeem als een lopend vuurtje rondgaat. Vooral in Latijns-Amerika. "We zijn sterk aanwezig op markten waar telers moeilijk aan goede kwaliteit irrigatiewater kunnen komen. Water met een hoog zoutgehalte, maar ook zilte grond is hier een groot probleem. Gelukkig proberen de telers in deze gebieden graag nieuwe, innovatieve, milieuvriendelijke technologieën uit, daarom groeien we erg snel in deze markt."



Andere noemenswaardige markten zitten volgens Rosat in Centraal-Amerika. Mexico en Ecuador zijn grote markten voor de glastuinbouw, maar ook hier hebben veel telers last van het zoutgehalte in hun irrigatiewater. Ook problemen met nematoden of verstopte irrigatiebuizen door algen, biofilm en andere materialen zouden met het Aqua4D-systeem kunnen worden verminderd.

Rosat: "Ons systeem kan gemakkelijk ingezet worden voor elk veld of gewas dat enige vorm van micro-irrigatie gebruikt, hetzij via druppelaars of micro-sprinklers. Het is verkrijgbaar in twee maten, een standaard 2 inch versie (5 cm) met een behandelcapaciteit van 22 m³ per uur, en een kleinere 1 inch versie (2,5 cm) die 3,6 m³ per uur kan behandelen." Het systeem is modulair en werkt goed met elke soort irrigatiesysteem. "We hebben systemen geïnstalleerd bij telers die gebruik maken van Priva, Hoogendoorn en HortiMaX-systemen. Welk type apparaat wordt gebruikt maakt in principe niet uit, aangezien de buizen na de apparaten worden geïnstalleerd. Het is de laatste behandeling die het water ondergaat voordat het naar de gewassen wordt geleid."


Aqua4D-installatie bij een amandelkwekerij in Californië.

Rosat bevestigde dat de installatie zo is ontworpen dat de behandeling sterk genoeg is voor meer dan 4 km in het irrigatiesysteem. "Dit komt omdat het systeem het geheugen van het water verandert, wat voorkomt dat het naar de oorspronkelijke staat terugkeert."


Aqua4D-buizen in een Canadese kas.

Volgens Aqua4D is er bij gebruik van hun systeem 30% minder meststoffengebruik en 25% waterbesparing, tegen een zeer laag energieverbruik. Meer informatie over het systeem is te vinden op hun website www.aqua4d-irrigation.com. Of stuur een email naar info@aqua4d.com

Publicatiedatum: