Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostland Company teelt 3,5 ha oranje paprika

"Telen onder eigen merk maakt bewuster van kwaliteit"

In Berkel en Rodenrijs heeft Oostland Company 3,5 ha van het oranje paprikaras Orbit staan. De keuze voor Orbit is gemaakt op basis van bedrijfsbezoeken en een eigen proef. Daarin kwam dit ras qua productie, kwaliteit en grofheid goed naar voren.

In totaal heeft Oostland Company in de regio Oostland 16 ha paprika staan. Naast de 3,5ha Orbit is de rest van het areaal beplant met Maranello. Samen met Koornneef voert Oostland Company een eigen merk met de naam 'Njoy Vegetables. Onder dit merk vallen alle kleuren geblokte paprika's. "Het telen onder een eigen merk maakt je nog bewuster van het belang van een kwalitatief goed en betrouwbaar product," aldus Michael Bracke, Teeltmanager bij Oostland Company. "Wij gaan dus niet over één nacht ijs bij het kiezen van een nieuw ras. Proeven volgen wij zeer zorgvuldig. Vorig jaar hebben wij ook diverse keren dozen in bewaring gezet en zijn er snijproeven met de vruchten gedaan." De keuze voor Orbit is dus een bewuste en zorgvuldige keuze geweest.

Productiviteit en grofheid
Orbit is een zeer productief ras. Vorig jaar lag het ras vanaf het begin voor op het standaard ras. "Dit jaar ligt de productiviteit gelijk met vorig jaar, maar de komende weken snijden we nog wel goed door." Ook qua grofheid valt Orbit op. "De laatste weken is circa 5% van de productie onder de klasse 161 gram", aldus Michael. Dat zijn vaak vruchten van zijtakjes. Meestal is meer dan de helft zwaarder dan 221 gram en breder dan 80 mm Het gemiddeld vruchtgewicht is even onder de 200 gram geweest, maar stijgt de laatste dagen weer naar 230 gram. "Ideaal voor onze contracten naar Amerika, waar grove vruchten zeer gewenst zijn." Een en ander heeft ook effect op de oogstnorm. Die is zomaar 10% hoger dan vorig jaar.

Moeilijker stuurbaar
Michael vindt Orbit wel moeilijker stuurbaar dan Maranello. Met name rond de periode van de eerste zetting moet je opletten. "We gingen in die tijd naar een etmaal van net onder 18 °C, maar in week 5 werden we te enthousiast. Toen zijn we met name in de nacht te snel omhoog gegaan, omdat we weer op groei wilden sturen."

Michael heeft er in die tijd een voornacht van 16 °C in gehouden en een dag van circa 21 °C. Het laagste etmaal is rond de 18 °C geweest. "Na de eerste zetting zijn we weer naar groei gaan sturen. Dat heeft toen wel wat vruchten gekost. Het streven is om de bloei binnen 5 à 10 cm van de kop te houden. We proberen er een voornacht in te houden van 16 °C."



Zomer
Nu de zomer is aangebroken moet je ook wat voorzichtiger omgaan met Orbit. "Op de dag mag de temperatuur niet te hoog oplopen, dus we luchten veel en op tijd. Zo proberen we niet boven 27 °C uit te komen. Met een diffuse coating en schermgebruik proberen we de zon van de vruchten af te houden bij zomerse omstandigheden. Orbit maakt makkelijk lengte en is daarmee ook vrij open."

Volgend jaar
Volgend jaar wil Michael de zetting iets vroeger aanhouden of de plant iets zwaarder belasten. Dit om een periode met veel groei te voorkomen. Hij is er van overtuigd dat Orbit krachtig genoeg is om dat aan te kunnen. "Onze bedrijfsstrategie is om meer vegetatieve rassen te telen die vervolgens generatief gestuurd kunnen worden. Als je goede groei hebt, heb je ook vaak een betere paprika."

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T +31 (0)228 350 100
F +31 (0)228 315 960
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl
Publicatiedatum: