Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PPS Phytotec onderzoekt bestrijding witte vlieg in tomaat

LTO Glaskracht Nederland werkt via de Stichting Programmafonds Glastuinbouw mee aan de publiek-private samenwerking Phytotec, inclusief zitting in diverse werkgroepen.

PPS Phytotec is afgelopen jaar van start gegaan binnen de Topsector T&U. Doel is het ontwikkelen van nieuwe technieken om tuinbouwproducten plaagvrij te kunnen exporteren en verhandelen. Binnen het project zijn verschillende werkpakketten. Hierbij wordt gewerkt aan uiteenlopende tuinbouwproducten van fruit, bollen, bloemen en groenten.

Witte vlieg
In het kader van de beoordeling van de larven op levend en dood zijn dit voorjaar twee vervolgexperimenten (12 april en 15 mei) op het honingdauw-onderzoek van 2016 uitgevoerd. Tomatenbladeren (n=15 en n=17 resp.) besmet met eitjes/larven van de witte vlieg werden in petrischalen op wateragar gezet en vervolgens omgekeerd geplaatst op een plexiglasplaat (foto 1.) of op een papieren filter (foto 2.). Bij exp. 1 werden de metingen verricht op dag 6 en 9 en bij exp. 2 op dag 4, 7 en 11. Bij de plexiglas-methode is met een geavanceerd camerasysteem met polariserende filters een opname van de honingdauw gemaakt. Deze opnames zijn verwerkt met een ontwikkeld beeldanalyse programma om het aantal honingdauwdruppels en de oppervlakte honingdauw te berekenen. Bij de filterpapier-methode zijn de honingdauw druppels eerst donker paars gekleurd met een 1% ninhydrine oplossing (foto 2.) en eveneens met beeldanalyse de oppervlakte bepaald.


Foto 1. Tomatenbladeren besmet met eitjes/larven van de witte vlieg in petrischalen op wateragar en vervolgens omgekeerd geplaatst op een plexiglasplaat (methode 1) t.b.v. meting honingdauw voor bepaling % doding.


Het aantal druppels op de filters bepalen was niet mogelijk omdat door de verkleuring de honingdauwdruppels in elkaar overvloeien. De honingdauw-productie van de ingezette besmette bladeren was hoog en de bladeren bleven tot dag 7 mooi groen. Van dag 7 tot dag 11 verouderde de bladeren sterk, maar de honingdauw-productie bleef hoog. Bij de start van experiment 2 is visueel het aantal eieren en larven per blad bepaald, zodat na een afdodingsbehandeling kwantitatief het percentage doding van de eieren en larven kan worden bepaald. Beide methoden zien er veelbelovend uit.


Foto 2. Honingdauw druppels opgevangen op papieren filters zijn donker paars gekleurd met een 1% ninhydrine oplossing (methode 2).


Bron: LTO Glaskracht Nederland / Wageningen University & Research
Publicatiedatum: