Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"supermarkten willen alleen nog verpakt product"

Duitse teler vernietigt minikomkommers in strijd tegen retail

Komkommerteler Franz Hagn uit het Duitse Segnitz (Bayern) heeft een statement gemaakt. In protest tegen de retail, die volgens hem alleen maar verpakte komkommers wil, heeft hij zijn minikomkommers vernietigd. Anders, geeft de teler in een video aan, blijft hij er toch maar mee zitten.

Verpakking
Franz Hagn teelt al veertien jaar minikomkommers op 6000m2. Volgens hem willen retailers tegenwoordig alleen maar verpakte komkommers en blijft hij zitten met zijn onverpakte minikomkommers. "De grote retailers zoals Lidl, Rewe en Aldi willen alleen nog maar verpakte komkommers aannemen. Aan Kaufland konden we vorig jaar nog in 5-kilo-zakken leveren, maar dit jaar blijven we met de oogst zitten omdat we niet over de juiste technieken beschikken. Daarom worden deze minikomkommers van topkwaliteit vernietigd", vertelt hij. Volgens de teler levert de keuze van de retailers hem bijna een ton schade op.






Verkoop voor de rest
De video is online inmiddels 2,5 miljoen keer bekeken en online komt er veel steun binnen. Zo worden er petities gestart tegen de verplastificering in de supermarkten. Maar ook de teler zelf krijgt veel steun. Hagn besloot de overige komkommers te verkopen. "Vanaf nu kan men in Segnitz bij 'Gartenbau Hagn' minikomkommers afhalen voor 10 euro per 10 Kilo. Twee tot drie dagen lang, zolang de voorraad strekt. Verenigingen van algemeen nut kunnen gratis komkommers afhalen", aldus de teler. En de reacties zijn overweldigend: in twee dagen heeft hij twee ton komkommers verpatst. Iedere dag zal er uit zijn kas 1.500 tot 2.000 kilo geoogst worden.

Inmiddels reageren ook de supermarkten. Edeka schrijft zowel verpakt als onverpakte minikomkommers aan te bieden. Rewe geeft aan dat ze niet bekend zijn met de teler - en daar wordt op social media weer flink op gereageerd door klanten die Hagn's groenten tonen in Rewe-verpakkingen. Ook Kaufland kan de actie niet plaatsen. Volgens de retailer kopen ze niet in bij Hagn en kopen ze minikomkommers centraal in wanneer er hogere vraag naar is. Supermarktketen Tegut laat inmiddels weten dat ze woensdag 3,5 ton komkommers van Hagn zal kopen. Ze gaan de verkoop in voor 0,29 cent per stuk.

Retailers
De retail zelf reageert verbaast. Edeka schrijft zowel verpakt als onverpakte minikomkommers aan te bieden. Rewe geeft aan dat ze niet bekend zijn met de teler - en daar wordt op social media weer flink op gereageerd door klanten die Hagn's groenten tonen in Rewe-verpakkingen. Ook Kaufland kan de actie niet plaatsen. Volgens de retailer kopen ze niet in bij Hagn en kopen ze minikomkommers centraal in wanneer er hogere vraag naar is. Supermarktketen Tegut laat inmiddels weten dat ze woensdag 3,5 ton komkommers van Hagn zal kopen. Ze gaan de verkoop in voor 0,29 cent per stuk.



Publicatiedatum: