Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Direct inkopen bij telers ook voor mkb mogelijk

In navolging van grote ondernemingen als Cargill, kan ook het midden- en kleinbedrijf rechtstreeks producten afnemen van telers en hun organisaties in ontwikkelingslanden en opkomende markten. De vraag naar agrarische producten uit Afrika, Azië en Latijns Amerika groeit sterk. Directe samenwerking met kleinschalig opererende telers biedt Nederlandse bedrijven toekomstige leveringszekerheid.
 
Deze conclusie viel te beluisteren tijdens het Sustainable Sourcing Event, dat Agriterra op 29 mei organiseerde in Den Haag, samen met IDH, the Sustainable Trade Initiative, en Solidaridad. 'Small Farmers, Big Deal' heet de campagne die Agriterra met steun van de Bill & Melinda Gates Foundation heeft opgezet. In dat kader spraken vertegenwoordigers van enige tientallen bedrijven in Den Haag met beleidsmakers en non-profits over best practices in de samenwerking met kleinschalige boeren, de kansen en de uitdagingen.

Kees Blokland, directeur van Agriterra, ziet een "toenemend slagveld" ontstaan in de verwerving van agrarische producten. "Dat hoor ik ook van grote opkopers." Door de economische ontwikkeling in de productielanden groeit ook de lokale vraag sterk. "Je kunt als Nederlands bedrijf niet meer erop vertrouwen dat je ook in de toekomst je producten wel via handelaren of enkele grote telers krijgt. De rol van kleine telers wordt steeds belangrijker. Coöperaties en telersorganisaties bundelen hun productie, en zijn nieuwe gesprekspartners voor bedrijven."

Een andere trend – door Blokland omschreven als een "stille revolutie" – is dat telersorganisaties steeds meer delen van de productie zelf gaan verzorgen. "Aardappeltelers in India investeren in koelcellen. Dat gaat heel hard. Als Agriterra steunen wij die ontwikkeling."

Hans Docter, directeur Duurzame Economische Ontwikkeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, ziet kansen. "Er is momenteel een enorme drive gericht op groei bij veel telers en bedrijven daar. Dat ondersteunen wij vanuit Nederland met onze kennis en financieringskracht. Dankzij Nederlandse investeringen zijn in Ethiopië en Kenia compleet nieuwe sectoren van de grond gekomen, in bloemen en groenten. Dat kan elders ook. Agriterra, IDH en Solidaridad kunnen bedrijven daarbij belangrijke ondersteuning bieden."

Bron: Agriterra
Publicatiedatum: