Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Victor Ramos, Tiny Greens Farm:

"Onze microgroenten raken steeds bekender"

Tholen - Ongeveer 2,5 jaar geleden had de Belgische Victor Ramos het idee om een stuk land te kopen. "Ik wilde daar biologische groenten en kruiden voor restaurants gaan telen. Na een aantal maanden zoeken besefte ik dat dit veel te duur ging zijn. Toch wilde ik iets starten en ik raakte geïnteresseerd in kleinschalige landbouw en urban farming. In die tijd heb ik Luke Callahan ontmoet. Hij teelde microgroenten onder lampen in een container en ik wilde ook zoiets opstarten", vertelt de jonge ondernemer enthousiast.



Tiny Greens Farm
Het bedrijf heette eerst The Farmacy. "Sinds eind 2016 noemen we het Tiny Greens Farm om het concept duidelijker te maken. Het bedrijf heb ik een jaar met mijn werk als kok gecombineerd, maar op een gegeven moment moet je keuzes maken en durven springen. Sinds vorige zomer werk ik fulltime op de boerderij en help daarnaast twee halve dagen per week als verkoper op de markt van Ter Doorn Biomarkt in Gent en Oostende."

Bio
Momenteel huurt hij een stuk land van ongeveer 4.000 m2 in een bestaande bio-boerderij. "Ik heb de kans gekregen om zijn grond te kunnen gebruiken - met zijn asperges en aardbeien. Daarnaast produceer ik ook tomaten, courgettes, pompoenen, eetbare bloemen en jonge scheuten natuurlijk. Dit laatste gebeurt binnen, onder lampen. Daardoor mogen ze geen biocertificaat krijgen, maar zijn ze wel op dezelfde manier geteeld."



Klanten
De microgroenten raken al bekender in België. "Mijn eerste klanten waren restaurants in de buurt zoals Maldegem, Brugge en Knokke. Dankzij hun goeie feedback heb ik meer en meer vraag naar scheuten gekregen, en daarom ben ik beginnen werken met Groothandel Claessens en de firma Ambrozijn, die elke dag verse scheuten komen ophalen en leveren aan restaurants aan de kust en het binnenland. Biologische groenten worden op de biomarkt van Gent, Oostende, Knokke, Maldegem en Brugge verkocht, via 3 verschillende marktkramers (Simon Vanreusel - Ter Doorn/'t Livinushof/Jarno Claeys). Onze producten zijn ook te vinden bij Origino in Brugge. De kritiek die ik krijg is erg positief, en dat geef me hoop en motivatie om verder te gaan."



Stap voor stap
Hij geeft aan dat hij de komende jaren naar verschillende zaken toewerkt. "Eerst en vooral wil ik er goed van kunnen leven. Dat klinkt logisch, maar als zelfstandig is het soms niet zo evident. Bij opstart van een bedrijf zijn er altijd veel kosten, maar we zijn voorzichtig, stap per stap, zelfs als het nu rapper gaat dan verwacht, wat ook wel weer positief is. Mijn vrouw en ik hebben veel dromen, veel ideeën. Wat concreter: We hopen dat we onze eigen grond zullen vinden en daar een huis/bio-boerderij erop bouwen. Daarnaast willen we onze producten: de jonge scheuten, de biologische groenten en fruit een stapje verder kunnen brengen. Wat ook belangrijk voor ons is om een evenwicht kunnen vinden tussen werk en familie. Dit is een conditie dat we onszelf hebben opgelegd en dat we moeten bereiken, anders heeft dit verhaal geen zin. We zoeken geen "9 tot 5 job" en niet enkel een inkomen. Toen we elkaar leerden kennen, zat er veel poëzie in ons. Die poëzie willen we terug in onze leven. Iets in leven brengen die voor onze gemeenschap, onze omgeving, vrienden en voor ons als familie positief is. Dit geeft ons elke dag hoop", besluit hij.

Voor meer informatie:
https://www.facebook.com/tinygreensfarm
https://www.instagram.com/tinygreensfarm
www.tinygreens.farm