Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeiende microgroentensector vraagt naar ‘slimme’ substraten

Microgroenten mogen dan wel een klein product zijn, maar de sector die ze produceert is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dit ziet ook Grow-Tech, een Amerikaans bedrijf dat opkweekviltsubstraat levert aan de opkomende microgroentensector.



Microgroenten, babygroenten en tarwegras. Dit zijn de drie belangrijkste 'kleine groenten' die door een groeiend aantal kleine, lokale en binnentelers worden gekweekt. Hun activiteiten worden vooral aangedreven door de vraag van chefs die ze gebruiken ter smaakverbetering en als kleurrijke garnering op hun borden. Daarnaast stimuleert een andere nichesector nieuwe groei in dit segment: de cosmetica.

Siebe Streekstra van Grow-Tech: "Behalve aan veel kleine telers leveren we onze substraten aan bedrijven die op grote schaal microgroenten kweken in een gecontroleerde omgeving. Deze microgroenten komen niet op het bord terecht maar worden verwerkt tot oliën en ingrediënten voor consumptieartikelen zoals shampoo en huidverzorgingsproducten. Microgroenten bevatten veel vitamine A & B en veel andere micro-elementen waardoor ze zeer aantrekkelijke ingrediënten zijn voor producenten van verzorgingsproducten."


Siebe Streekstra en Eric Waterman van Grow-Tech bij de 5e Indoor Ag-Con in Las Vegas. 

Met het oog op deze nieuwe marktmogelijkheden in microgroenten besloot Grow-Tech om een schoon, gemakkelijk te gebruiken substraatmateriaal te ontwikkelen. "Toen Grow-Tech met hun R & D begon was er geen specifiek microgroenten groeimedium beschikbaar anders dan potgrond of kokosvezel. Kunstmatige producten werden aangepast maar voldeden niet aan de behoeften van de microgroentenkweker. Daarom hebben we een 'biobased', composteerbaar textiel ontworpen die water absorbeert en vasthoudt en een optimale omgeving biedt voor een dichte, gezonde wortelontwikkeling."

Streekstra vertelt dat voedselveiligheid en hygiëne belangrijke factoren waren die ze meenamen bij de ontwikkeling van het substraat. Vermeerdering op substraatmixen resulteert in vervuiling van de microgroenten. Met een viltsubstraat blijft alles schoon en vrij van vervuiling. Een ander voordeel is dat de microgroenten op het vilt kunnen worden verkocht, wat resulteert in een langere houdbaarheid." 


BioStrate Microgreens Propagation Felt (het microgroentensubstraatvilt van Grow-Tech)

Na de introductie van hun substraatvilt 'BioStrate Microgreens Propagation Felt' merkte Grow-Tech langzaam op dat er veel vraag was naar een volledig biologische versie van hun product. "Microgroenten zijn momenteel echt een trend. Niet alleen bij een recente golf nieuwe lokale binnentelers, maar ook bij een groeiend aantal supermarkten die ze aanbieden. Veel supermarkten wilden een OMRI-gecertificeerde biologische versie van het vilt: PUREgrown."


PUREgrown henneppvilt

"Ons PUREgrown hennepvilt is een OMRI-gecertificeerd, 100% hennepproduct. Het is gemaakt van vezels die worden gekweekt zonder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen of kunstmatige meststoffen. PUREgrown hennepvilt is ontworpen om water gelijkmatig over het gehele groeimedium te verdelen en een perfecte verhouding van water en lucht te onderhouden voor de ontwikkeling van gezonde wortelsystemen."

Het PUREgrown vilt en BioStrate microgroentenopkweekvilt van Grow-Tech zijn verkrijgbaar voor zowel thuiskwekers als commerciële kastelers.

Voor meer informatie:
Grow-Tech
Siebe Streekstra (e-mail)
165 Pleasant Ave
South Portland, ME 04106
Tel: +1 (207) 353-5005
info@grow-tech.com
www.grow-tech.com 
Publicatiedatum: