Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
open dag

Syngenta meer dan snacktomaten

Tholen - Woensdag hield Syngenta haar open dag tomaat in de demokas in Monster. Syngenta is vooral bekend om de rassen in het snacksegment. Dit jaar laten ze, meer dan ooit rassen zien uit andere segmenten.

De opzet van de kas is onveranderd. Op het areaal van 1.500 m2, staan 88 rassen. In twee paden staan ook een aantal rassen die geschikt zijn voor het Spaanse klimaat. De lichtintensiteit is daar anders dan in Nederland. Toch zijn er verschillende rassen die het in beide landen goed doen. Angelle en Sweetelle zijn daar goede voorbeelden van.





Geïnteresseerden uit binnen- en buitenland nemen graag een kijkje. En wij ook. We laten een greep zien uit het rassenaanbod van Syngenta. U wordt van harteuitgenodigd om een afspraak te maken om zelf eens een kijkje te nemen.




Buvena is weer terug van weg geweest. De kwaliteit van het zaad is in orde. Frank van Antwerpen is blij met dit ras: "De combinatie van de mooie rode kleur, geribdheid en het arbeidstechnisch gunstige aspect, maakt dit ras interessant. Met een generatieve sturing van het gewas, zijn hier heel fraaie resultaten mee te behalen." Het ras heeft een IR meeldauwresistentie en heeft een gemiddeld vruchtgewicht dat 25-30g grover is dan het standaardras. En in de belichte teelt zelfs nog meer.


 
De nieuwe T814425 is een middentrostomaat. Dit is de eerste van de twee nieuwkomers in dit segment. "Met zijn grofheid van 120-135 gram en een productie die 5 - 8 procent hoger ligt dan het standaardras, doet deze het heel goed," vertelt Frank ons. Het is een sterk ras, heeft een goede zetting en behoudt zijn grofheid gedurende het seizoen. T814425 maakt veel trossen aan. Syngenta verwacht nog veel proeven onder belichting te gaan houden.
 



De tweede nieuwkomer in het tros midden segment is T814293. Dit is een opener gewas en komt vroeger in productie dan de T814425. T814293 geeft iets minder kilo's, maar de brixwaarde ligt weer iets hoger. Frank:"Zo hebben we voor ieder wat wils in ons assortiment."




De T311411 heeft inmiddels een naam: Romindo. Deze losse pruimtomaat is vlezig. Door het grotere aandeel droge stof, wordt deze tomaat geschikt voor veel doeleinden. Frank:"Qua smaak, doet deze het beter dan een gemiddelde vleestomaat." Romindo is sterk tegen neusrot, is grof en heeft een goede rode kleur. Syngenta verwacht dit jaar het areaal verder uit te kunnen breiden.
 


Nebula kwam het best uit de test volgens het smaakmodel in Wageningen. In Engeland haalde een teler een brixwaarde van 11,5. In de demokas is de brixwaarde 9,5. Qua teelt is deze tomaat dus sterk te beïnvloeden.
 


Funtelle is een losse snacktomaat van Syngenta. Deze heeft alle resistentie voor valse en echte meeldauw. De productiviteit is opvallend. Deze scoort ongeveer 10% hoger dan Sweetelle. De tomaten zijn ook wat grover. Gemiddeld gewicht i 11,5-12 gram.
 


Dubbo is een mini san marzano-type. Deze is vooral als snack of in de salade geschikt. De tros is mooi geschakeld; 11-12 tomaten aan een tros van ongeveer 20 gram per stuk. De vrucht is opvallend door de flesvorm. Dubbo is sterk tegen neusrot en heeft mooie groene delen. De aanhechting is sterk.
 


De Lullaby is een micro cherrytrostmaat met een gewicht van 7 - 8 gram. In Spanje is dit ras commercieel. Frank:"We verwachten dat het ook in Nederland een mooie toekomst heeft."













Voor meer informatie:
Syngenta Seeds
Frank van Antwerpen
06 51 23 55 15

Peter Geerts
+32 4-75 31 59 99

Peter Colbers
06 12 70 93 64