Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitstel collectieve waterzuivering en gebruik middelen na 1 januari 2018

Bij tuinders die bezig zijn met de uitwerking van de collectieve waterzuivering en daarvoor maatwerk hebben aangevraagd bij bevoegd gezag heerst soms onduidelijkheid over de periode na 1 januari 2018. Deel van de onduidelijkheid zit hem in de relatie met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen na 1 januari 2018 bij het verkrijgen van uitstel via maatwerk voor het collectief.

In het Hoofdlijnenakkoord waterzuivering glastuinbouw is afgesproken dat er per 1 januari 2018 een individuele zuiveringsplicht (95%) geldt voor gewasbeschermingsmiddelen voordat zij het restwater lozen in het riool of oppervlakte water. Daarbij is afgesproken dat collectieven op basis van maatwerk uitstel kunnen krijgen tot uiterlijk 1 januari 2021. Gekoppeld aan de zuiveringsplicht is in het Hoofdlijnenakkoord afgesproken dat er synchronisatie plaatsvindt tussen gebruiksvoorschriften van gewasbeschermingsmiddelen en de milieuwetgeving (activiteitenbesluit milieubeheer). Voorbeelden van deze synchronisatie zijn de etiketten van Vertimec en Pirimor. Voor Nomolt en Calypso wordt gewerkt aan verdere synchronisatie. Imidacloprid daarentegen valt niet onder de synchronisatieafspraak van het Hoofdlijnenakkoord.

Als je als tuinder maatwerk ontvangt voor de realisatie van de collectieve zuivering tot uiterlijk 1-januari 2021 heb je uitstel voor het zuiveren per 1 januari 2018. Met uitzondering van het gebruik van Imidacloprid (en Nomolt en Calypso, indien synchronisatie niet mogelijk blijkt) mag je dan dus nog ongezuiverd water lozen op riool of oppervlakte water (afhankelijk van de lokale situatie) ook als je gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Een en ander zal via een handreiking voor de handhaving door bevoegd gezag worden ingevuld zoals ook in het overleg in de Tweede Kamer van 14 oktober 2015 door de overheid is aangegeven. Dit is nogmaals in de berichtgeving van staatssecretaris Dijksma eind 2016 aan de Tweede Kamer aangegeven. LTO Glaskracht Nederland gaat er vooralsnog vanuit dat dit betekent dat alle andere toegelaten middelen gewoon gebruikt mogen worden in de periode van 1 januari 2018 tot realisatie van de collectieve voorziening. Let wel op, dit uitstel geldt dus niet voor de Imidacloprid houdende middelen (o.a. Admire en Gaucho), deze stof is buiten de afspraken in het Hoofdlijnenakkoord gehouden, zie hier uitleg rondom Imidacloprid. Ook voor Nomolt en Calypso geldt een verplichte zuivering, ongeacht de uitstel van zuivering voor realisatie collectieve zuivering.

Toelatingshouders hebben daarnaast zelf ook de mogelijkheid om zuivering te verplichten via het gebruiksvoorschrift op het etiket, zoals bij Calypso, maar eventueel ook bij andere middelen. Reden daarvoor kan zijn dat de desbetreffende stof te vaak normoverschrijdend in oppervlaktewater wordt aangetroffen. Op die stof is het uitstel van de zuiveringsplicht voor het collectief dan niet meer van toepassing. Lees dus ook altijd het Wettelijk Gebruiksvoorschrift voor toepassing. Gezien de duidelijke link tussen de waterkwaliteit en het middelenpakket blijft het heel belangrijk met elkaar zorg te hebben voor een goede waterkwaliteit.

Afhankelijk van de invulling van het specifieke maatwerkvoorschrift per collectief, kunnen er wel procesafspraken gemaakt zijn met bevoegd gezag over het watersysteem, de realisatieplanning en de lozingssituatie vooruitlopend op de oplevering van de collectieve zuivering.

Los daarvan is het ook als deelnemer van het collectief aan te raden om het lozen van restwaterstromen te minimaliseren en er zoveel mogelijk aan te doen om lozingen op het oppervlaktewater te voorkomen.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: