Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
condensprotocol

Hoe meet je transmissie nat glas?

Het meten van de lichttransmissie van tuinbouwglas is voor de sector een standaard procedure geworden. Dit gebeurt altijd op basis van droog glas. De transmissie verandert echter (sterk) bij condensatie aan de binnenkant van het glas. Zo neemt de transmissie van traditioneel tuinbouwglas gewoonlijk af omdat zich bij condensatie vaak druppeltjes vormen die meer licht reflecteren terwijl bij sommige type diffuus glas of glas met hydrofiele oppervlaktebehandelingen de transmissie juist kan toenemen.

Omdat een kasdek gedurende een groot deel van het jaar nat is aan de binnenkant is het belangrijk om met een gestandaardiseerde meting de verandering in transmissie te kunnen bepalen. In een nieuw WUR-onderzoek is de basis gelegd voor een meetprotocol en bijbehorende apparatuur waarmee het effect van condensatie op de hemisferische lichttransmissie op een gestandaardiseerde manier gemeten kan worden.

Het protocol gaat uit van een natuurlijke condens die gerealiseerd wordt door de juiste combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid en een materiaal dat onder een helling ligt gelijk aan een praktijkkas. Hierdoor wordt ook het natuurlijke proces van afvloeien van condensaat meegenomen. De resultaten laten zien dat de transmissie van traditioneel helder ongecoat (nieuw) tuinbouwglas ca. 3%-punt lager wordt terwijl het effect op het gedrag van (het beperkt aantal) onderzochte typen diffuus glas wisselt tussen -1%-punt tot +1.5%-punt.

Download het volledige onderzoeksrapport hier.
Publicatiedatum: