Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: Wat gebeurt er op de tomatenmarkt?

Na een jaar gekenmerkt door uitzonderlijke weersomstandigheden is het niet vreemd dat de Italiaanse verssector een crisis doormaakt. Sicilië en zijn consumptietomaten lijden hier het meest onder daar de inkoopprijs al laag is.



Als de populaire, hoogwaardige cherrytomaten van Vittoria al €0,40-0,45 kosten, hoe moeten anderen het redden?

In november 2016 waren de hoge temperaturen bevorderend voor de verspreiding van virussen waardoor 70-80% van de planten in sommige regio's vernietigd moesten worden. De meest getroffen producten waren courgettes en tomaten, waaraan telers dus meer moesten besteden voor de vernietiging en herbeplanting.

Veel van deze nieuwe zaailingen hadden onvoldoende gelegenheid om te groeien gezien de vorst en overstromingen in januari en februari. Sommige telers besloten hierdoor om voor de derde keer te herplanten om wat van hun uitgaven terug te verdienen maar velen konden dit gewoon niet opbrengen. Intussen dreef het lage aanbod de prijzen op.

De prijzen bleven gemiddeld tot een paar weken geleden, toen ze zoals gebruikelijk daalden bij de komst van de eerste hoge temperaturen. In tegenstelling tot vorige jaren waren er dit jaar echter geen klachten tegen politici, de EU of de Euro-Marokkaanse afspraken omdat er ook in Marokko en Spanje schade was geleden. Verder zitten de kassen in Vittoria en Acate vol groene tomaten, simpelweg omdat er twee of drie keer herplant is, zodat telers nog geen cent hebben verdiend.



Dit is een zorgwekkende situatie, zeker gezien het feit dat ook in Nederland, de leider in de tomatenexport, een prijsdaling te zien is.

Dus wat is er met tomaten aan de hand? We stelden de vraag aan Luciano Trentini, adviseur bij de tuinbouwpromotiegroep van de EG.


Luciano Trentini

"Er is in Brussel een vergadering gehouden om deze situatie te bespreken. Men bespreekt in ieder geval de overmatige productie in Noord-Europa en de toename van het beteelde areaal."

"Ook de verbetering van teelttechnieken betekent dat er meer producten beschikbaar zijn, waardoor de prijzen dalen. Deze situatie kan ook onze markten negatief beïnvloeden daar we meer dan 40% van onze benodigdheden vanuit Nederland importeren."

"Maar het is nog te vroeg om de situatie te beoordelen want het seizoen is nog lang. In Nederland lijkt het minder goed te gaan, maar met de Franse tomaten gaat het goed, vooral omdat de import vanuit Marokko is afgenomen en de prijzen iets hoger zijn dan in 2016."

Publicatiedatum: