Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israël exporteert knowhow in watermanagement

Israël vervult als land in veel opzichten een voorbeeldfunctie. Dit geldt met name voor de toepassing van technologische ontwikkeling in de teeltsector. Zo is het land erin geslaagd om een opbloeiende teeltsector op te zetten in wat feitelijk woestijngebied is. Een van de belangrijkste redenen voor dit succes komt neer op intelligent watermanagement.

Raphael Singer is de ambassadeur van Israël in Peru. Volgens Singer heeft Israël een opmerkelijke geschiedenis met betrekking tot water, gezien 70% van het Israëlische grondgebied uit woestijn bestaat. De regio's die Israël omcirkelen maken het er niet makkelijker op. "We hebben het meer van Galilea en we hebben de Dode Zee, dat eigenlijk eerder een meer is," aldus de ambassadeur. 

Het watermanagement vond al plaats voordat Israël een onafhankelijke staat werd. In de jaren '30 van de vorige eeuw werden al programma's voor landbouw en irrigatie opgezet. "In de jaren '50 begon men met het bouwen van tunnels in het noorden van Israël, waarmee water werd verzameld voor de irrigatie van stukken woestijn, die nu bekend staan als teeltgebieden."

Vandaag de dag recyclet Israël 85% van zijn afvalwater door middel van speciale faciliteiten. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor de landbouw in met name het zuiden van het land. Zodoende heeft Israël de grootste waterrecyclingsindex ter wereld. 

Het afvalwater wordt door middel van grote buizen verzameld, waarna afvalstukken uit het water worden verwijderd. Vervolgens worden er micro-organismen aan het water toegevoegd, die biologisch materiaal verwijderen en zodoende het water zuiveren.

"We verzamelen het afvalwater en zuiveren dit onder de grond. Deze zeer speciale technologie is ontwikkeld in Israël. Aan het einde van het jaar zuiveren we dit water, zodat het voor allerlei soorten gewassen kan worden gebruikt," zegt ambassadeur Singer. 

Deze ontwikkelingen zouden uiteraard nooit mogelijk zijn geweest zonder investeringen in onderzoek. Israël steekt elk jaar 8% van zijn bruto nationaal product in onderzoek. Hierdoor is het land in staat om tegemoet te komen aan de eigen waterbehoefte, maar kan er ook voor meer dan $2 miljoen (€2,29 miljoen) per jaar aan watertechnologie worden geëxporteerd.

"De ervaring van Israël in het besparen en produceren van water kan in allerlei regio's over de hele wereld worden gedeeld," aldus Singer. Singer denkt binnen Peru mogelijk aan de grote hoeveelheden aan watervoorraden die behoefte hebben aan intelligent watermanagement.
Publicatiedatum: