Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cornell proef

Kan de koolmot bestreden worden met genetisch gemanipuleerde insecten?

Onderzoekers zullen voor het eerst op Amerikaanse bodem insecten loslaten op een perceel kool in New York die genetisch gemanipuleerd zijn om te sterven voordat ze zich kunnen voortplanten.

Het is een gewasbeschermingsvrije poging om de koolmot te bestrijden, een agressieve consument van kool, broccoli en andere kruisachtige gewassen berucht om het vermogen elk nieuw bestrijdingsmiddel in het agrarische arsenaal af te kunnen schudden.

Anthony Shelton, een onderzoeker aan de Cornell University, die 40 jaar het insectenras heeft bestudeerd: "De bestrijding van deze plaag kost jaarlijks wereldwijd $4-5 miljard. Als je dit zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zou kunnen doen die bestuivers en andere niet-beoogde organismen kunnen affecteren, is dat een echt voordeel."

Shelton verricht veldtests van genetisch gemanipuleerde motten aan Cornell's Agricultural Experiment Station in Geneva (in de staat New York), 160 mijl ten westen van Albany. Deze experimenten zijn in 2015 begonnen maar waren tot nu toe beperkt tot met netten overdekte percelen om het uitzwermen van de motten te voorkomen. Nu wacht hij op een vergunning van het Amerikaanse ministerie van Landbouw om de motten vrij te laten op een perceel van 40.000 m2 bij het onderzoekscentrum. Hij hoopt dat deze zomer te kunnen doen.

Bron: WDEF
Publicatiedatum: