Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trend: Meloenen op substraat aan de hogedraad

Bij het volgen van de wereldwijde tuinbouwtrends blijkt de teelt van meloenen en cantaloupes op substraat een nieuwe trend te zijn die in verschillende delen van de wereld veelbelovende resultaten vertoont. Je zou misschien denken dat de grootte van meloenen het lastig maakt om ze op substraat te telen, maar ze blijken goed te groeien in kokossubstraat in kassen en polytunnels.

De grootste aandachtspunten bij de substraatteelt van watermeloenen zijn de zorg voor een beheersbaar groeimedium, voldoende licht en een degelijk hoge dradensysteem voor hun toenemende gewicht.



Riococo werd benaderd door een grote meloenkweker in Noord-Afrika om deel te nemen aan een experiment om in hun kassen meloenen in kokossubstraat te telen. Riococo creëerde voor deze proef het nieuwe 'Melon Mix Slab' voor hoge draad meloenteelt. Volgens Riococo's salesmanager Edward McMahon hangt het succes van hun nieuwe meloenteeltblokken samen met een nauwgezette samenstelling van de grondstofmix met het juiste wortelvolume voor elke plant.

In combinatie met de juiste irrigatie, belichting en onderhoud van de voedingsoplossings-niveaus heeft het de Noord-Afrikaanse teler geholpen om de productie op korte termijn te maximaliseren. Aan het eind van het seizoen was die opgelopen tot 9,2 kg/m² in vergelijking met de vollegrondsteelt van 4 kg/m² met hetzelfde meloenras.



Volgens MacMahon vertonen de Riococo Melon Mix growbags geen wortelziektes, waardoor een vergroeningsvrije teelt mogelijk is, in vergelijking met 10-15% vergroening bij meloenteelt in de vollegrond.

"Op basis van de ervaring met de meloenteelt in Noord-Afrika zijn we begonnen samen te werken met telers in Azië. De weersomstandigheden in het laagland van deze Aziatische landen zijn ruig en in het verleden produceerden ze maar één meloen per plant in de vollegrond. Met de juiste mix kunnen telers nu twee of drie meloenen per plant produceren met een uitstekend brixniveau van 15 en hoger."

De meeste telers richten zich op het kweken van twee hoge kwaliteitsmeloenen per plant. Onder warme omstandigheden kunnen meloenen tot 4 cycli per jaar worden gekweekt omdat dit van planten tot oogst ongeveer 80 dagen duurt. "Meloenen zijn een gewas dat in de eindfase vlak voor de oogst een zeer laag vochtgehalte nodig heeft. Dat geldt onder alle omstandigheden maar zeker bij tropisch weer. Alle telers die momenteel meloenen kweken in onze Melon Mix Grow bags ervaren een beter wortelsysteem, geen wortelziektes, minder fysiologische aandoeningen zoals vergroening, een meer homogene vruchtgrootte en donkerdere vruchtvleeskleur."

MacMahon vertelt dat Riococo ook in andere landen, zoals Mexico, Midden- en Zuid-Amerika, Aziatische landen en de VS, veel telers aantrekt die van de vollegrond naar hun Melon Mix Grow Bags willen overstappen. 

"De speciale mix van de grow bag biedt de flexibiliteit om het substraat te drogen en de zakken met lange irrigatie-intervallen te beheren. Dit resulteert in een perfect uniforme waterverdeling in het teeltblok wat meloentelers helpt bij het beheer ongeacht om welk deel van de teeltcyclus het gaat."

"Wanneer telers aan het eind van de teeltcyclus een extreem irrigatiebeheer moeten toepassen, in alle omstandigheden maar vooral tropische, is een hoogwaardig en beheersbaar substraat de beste oplossing en onze grow bag geeft die zekerheid."



Riococo's productenlijn is OMRI-gecertificeerd, van hun CBOP-zaadstarterplugs en verplantingsstarterblokken tot grow bags. "Hierdoor hoeven meloentelers hun materialen niet bij meerdere bedrijven te halen voor de verschillende fasen van de teeltcyclus. Wij bieden een complete productenlijn voor al hun benodigdheden."

"Als je alle kokossubstraat die er wereldwijd beschikbaar is bekijkt zul je hiertussen veel verschillen vinden. Onze klanten hebben een uitstekende consistentie, uniformiteit en de juiste mix in hun groeimedia leren verwachten. Al onze kokossubstraatproducten worden voor 100% in Sri Lanka gemaakt. We bedienen commerciële hydrocultuurtelers en vele andere teeltsectoren over de hele wereld. Wij zijn blij met de beheersbaarheid en consistentie in onze nieuwe Melon grow bags. Eén van onze topprioriteiten is het behoud van de consistentie en uniformiteit tijdens het hele productieproces."

MacMahon vertelt verder dat zijn bedrijf de grondstoffenproductielocaties in heel Sri Lanka heeft uitgebreid om ervoor te zorgen dat ze geen tekort aan grondstoffen krijgen. "Met elke nieuwe innovatie, zoals de Melon teeltblokken, voegen we honderden nieuwe hectares toe aan onze toeleveringsketen omdat we het belangrijk vinden een ononderbroken en doorlopende grondstoftoevoer te hebben. We zijn niet afhankelijk van grondstoffenleveranciers van grondstoffen en omdat we onze grondstoffenproductie zelf plannen zullen we geen tekorten ondervinden. Door onze strategisch gevestigde fabrieken in Sri Lanka hebben we altijd voldoende grondstoffen bij de hand. Hierdoor kunnen we goed aan de vraag voldoen, nu en in de nabije toekomst." 

Riococo buffert de grondstof niet. "We hebben een speciaal proces ontwikkeld dat we MAX-WASH noemen, wat inhoudt dat ons materiaal een lagere starter EC heeft dan gebufferd materiaal, met behoud van het microleven en de in kokosvezel natuurlijk voorkomende bio-inoculanten."

MacMahon benadrukt: "Door de grote, directe beschikbaarheid van grondstoffen hoeft Riococo niet bang te zijn om nieuwe klanten aan te nemen. Onze klanten rekenen nu op ons om de ongeëvenaarde kwaliteit en consistentie en we blijven investeren in kennis en een uitstekende klantenservice met teeltadvies."


Voor meer informatie:
RioCoco
inquiries@riococo.com
www.riococo.com


Publicatiedatum: