Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijkheden voor kasproductie Kenia

Kassen maken het mogelijk om het gehele jaar gewassen te telen, doordat ze een gecontroleerde omgeving voor fertigatie, plaagbestrijding en klimaatomstandigheden mogelijk maken. De Nederlandse ambassade ziet dan ook mogelijkheden om de voedselproductie te verhogen door meer gewassen in kassen te telen. 

Rik Martens, medewerker van het Ministerie van Economische Zaken, is in Kenia om de technologieën die in Kenia in kassen worden gebruikt te vergelijken en om investeringsmogelijkheden te onderzoeken. Hij heeft, samen met Arnoud van Boven en Wilkins Nyanamba uit Delphy, het project Growing Solutions Kenya bezocht, een consultatie- en onderzoeksbedrijf voor de tuinbouwsector. Hun kennis en training expertise is dan ook zeer belangrijk voor de ontwikkeling van goede kassystemen. 



De systemen van Growing Solutions Kenya wordt door een groot aantal belangrijke Nederlandse leveranciers van kassentechnologieën gebruikt, in nauwe samenwerking met het Latia Resource Center. Dit centrum gebruikt drie verschillende kassensystemen om tomaten te telen, het meest geteelde gewas in Kenia. De drie systemen hebben verschillende technische niveaus en maken daarbij een kosten-baten vergelijking. De Basic kas bevat een vaste dakventilatie, kasfolie aan de zijkanten en de fertigatie- en irrigatieprocessen wordt afzonderlijk toegepast. De wat uitgebreidere Plus kas bevat een HortiMax fertigatiesysteem, dat de fertigatie en irrigatie in een druppelsysteem combineert. Bovendien kan het dak geopend worden om een betere klimaatbeheersing te bereiken. De Advanced kas teelt tomaten op substraat en heeft een geautomatiseerd klimaat- en fertigatiesysteem.

De verschillende systemen passen weer bij verschillen tomaten variëteiten. Een variëteit produceert tomaten die tot wel 400 gram wegen! De gewassen worden ongeveer 8 maanden gebruikt en worden tot wel 7 meter hoog voordat ze vervangen worden. Hierdoor is het nodig dat de tomatenplanten goed ondersteund worden. Bovendien worden verschillende soorten ongediertebestrijdingsmethoden van Koppert gebruikt ter bescherming van de gewassen in de kassen.



Peter Muthee, directeur van het Latia Resource Center legt dat, om het voor lokale telers ook mogelijk te maken om uit te breiden, een betaalbaar kassensysteem noodzakelijk is. Biologische gewasbescherming en vooruitstrevende fertigatiesystemen zijn hier een belangrijk onderdeel van.

Bij vragen of opmerkingen, neem contact op met: NAI-LNV@minbuza.nl.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: