Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bedrijfsspionage in Nederlandse tuinbouw

Uit een adviesrapport over cybersecurity bij de Nederlandse overheid blijkt dat bedrijven uit de topsectoren, waaronder ook firma's in de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, te maken hebben gehad met bedrijfsspionage.

Cyberspionage gaat direct ten koste van het Nederlandse verdienmodel. Dat gebeurt niet alleen bij grote bedrijven. Ook mkb'ers en startups, die innovatieve ideeën ontwikkelen, zijn regelmatig doelwit van cybercriminelen die intellectuele eigendommen willen stelen.

Voor toonaangevende bedrijven in bijvoorbeeld de tuinbouw en uitgangsmaterialen (pootgoed, plantgoed en zaaizaad), bio- en life sciences, maar ook 'Dutch Design', kan cyberspionage de kern van het verdienmodel raken. Bij ongeveer een derde van de bedrijven uit de Research & Development Top 25 van de afgelopen drie jaar heeft de AIVD geconstateerd dat zij doelwit zijn (geweest) van digitale spionage. Hierbij zijn aanvallen waargenomen op diverse R&D-projecten van Nederlandse multinationals, die investeringen vertegenwoordigen van tientallen fte's en vele miljoenen euro's. Digitale spionage vormt dus een concrete dreiging voor het innovatie- en verdienvermogen van Nederland.

In circa twee derde van de gevallen waarin de AIVD contact opneemt met een aangevallen bedrijf, is dat zich niet bewust van de door de dienst waargenomen spionageactiviteiten. De aangetroffen infectieduur varieert van enkele dagen tot ruim twee jaar. Daarbij lag het toegangsniveau van de actor op het niveau van domein administrator, wat wil zeggen dat ze de hoogste toegangsrechten hadden op de digitale infrastructuur van die bedrijven.

Download het volledige rapport hier.
Publicatiedatum: