Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mike Vermeij, BOM Group

“Water wordt de beperkende factor”

Tholen - Mike Vermeij van de BOM Group maakt zich geen illusies: kassen alleen zijn niet de oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Nu niet, en in de toekomst niet. Maar de techniek uit de tuinbouw kan wel bijdragen aan het probleem in andere sectoren. "Investeringen in techniek, maken besparingen op water, chemie en grond mogelijk."



Deze maand op de GFIA in Utrecht sprak Mike Vermeij over de voedselproductie in de nabije toekomst. Appeltje eitje, voor de algemeen directeur van een kassenbouwbedrijf toch? Je vertelt gewoon dat jouw kas de oplossing is. Maar zo ziet Mike het niet. "De glastuinbouw gaat het voedselprobleem niet oplossen. Lokale teeltprojecten kunnen de groeiende wereldbevolking ook niet voeden en vertical farming evenmin. Dit alles levert high-end product voor een kleine groep consumenten. Het mondiale voedselprobleem moet breder worden opgepakt."

Om te bepalen waar de knelpunten en kansen wel liggen, schetste Mike een toekomstbeeld. De groeiende wereldbevolking speelt daarin een belangrijke rol, net als de verstedelijking van de wereld en weer- en klimaatveranderingen. Er is ruim voldoende energie beschikbaar. De knelpunten liggen in het middelengebruik (grond, gewasbescherming en meststoffen) en vooral in het gebruik van water. "Water is in de toekomst goud waard."

 

Dat is waar de tuinbouw volgens Mike wel een belangrijke rol kan spelen. "En dan niet alleen wij als BOM Group, maar de hele BV Nederland. In de open teelt worden er meer meststoffen en beschermingsmiddelen gebruikt dan in de (glas)tuinbouw en wordt er vooral ook veel meer water gebruikt." Toch is overstappen op kasteelt lang niet altijd een mogelijkheid, ziet hij ook. "Sowieso niet omdat je niet alles vanuit praktisch oogpunt zomaar in kassen kan telen, maar ook omdat de middelen en omstandigheden niet altijd geschikt zijn voor glastuinbouw."

De oplossing ligt volgens Mike dan ook in een combinatie van technieken en innovaties, afgestemd op de lokale omstandigheden. "Techniek kan niet alles oplossen, maar investeren in techniek kan het gebruik van middelen wel drastisch verminderen", vindt hij. "Met meer techniek, verbruik je minder water, minder chemie, minder grond. En dat is precies waar de tuinbouw, de gehele BV Nederland in kan ondersteunen." Dat brengt ook een verantwoordelijkheid voor de sector met zich mee. "Als BV Nederland moeten we dit uit blijven dragen. Blijven lobbyen, blijven laten weten wat we kunnen en dat we willen helpen. Al komt de burgemeester van Abu Dhabi hierheen omdat hij zo duurzaam mogelijk voedsel wil produceren – wij kunnen 'm helpen. Al komen ze uit de poolcirkel hierheen, de BV Nederland kan ondersteunen bij een duurzame teelt." En besluitend, naar de voornamelijk internationale toehoorders: "Get the knowledge, get the Dutch in. Educate and take responsibility."


Voor meer informatie:
Bom Group
info@bomgroup.nl
www.bomgroup.nl